Maanrover rijdt op zitzak-wielen

Professoren van de McGill Universiteit hebben een bijzonder wiel ontwikkeld. Het wiel is bestemd voor een gloednieuwe maanrover en geïnspireerd op de overbekende zitzak. De wielen zijn uitstekende schokdempers en bovendien in staat om over kleine objecten heen te rijden. Dat betekent dat de maan een stuk sneller en effectiever bestudeerd kan worden.

De wielen functioneren deels net zo als de zitzak. Ze denderen niet over het terrein heen, maar passen zich aan. Daardoor hoeven ze al minder schokken te incasseren en is de maanrover zeer stabiel.

WIST U DAT…

…het hoogste punt op de maan tien kilometer hoog is?

Als de bijzondere maanlander op een kleine steen (dat wil zeggen: kleiner dan de diameter van de wielen) stuit, dan kan deze er moeiteloos overheen rijden. De banden passen zich namelijk ook in dit geval aan. In dit filmpje (even door de reclame en de Franse taal heenprikken) is dat goed te zien.

Het doel van de wetenschappers is het ontwikkelen van een lichte maanrover die ook minder toegankelijke delen van de maan kan verkennen. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Canadese ruimtevaartorganisatie. Naar verwachting is het eerste prototype met de zitzak-wielen in het voorjaar van 2012 klaar.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd