Maankraters zijn mogelijk elektrisch geladen

Poolkraters op de maan zijn mogelijk elektrisch geladen. Dit beweert William Farrell van het Goddard Space Flight Center. Elektrisch geladen deeltjes van de zon jagen over het maanoppervlak, waarbij ze zorgen voor negatief geladen gebieden in kraters.

Zonnewind reist bijna horizontaal over de polen. Wetenschappers berekenden wat er gebeurt als zonnewind over de randen van poolkraters reist. Wat blijkt: zonnewind gedraagt zich net zoals wind op aarde. De wind buigt namelijk af in diepe maankraters. Uit de berekeningen blijkt dat zonnewind een elektrische lading aan de kant van een berg of kraterwand kan veroorzaken.

Aangezien elektronen in zonnewind duizend keer lichter zijn dan ionen, razen elektronen eerder in een maankrater of -vallei dan de zwaardere ionen. Hierdoor ontstaat er een negatief geladen gebied in een krater. Het is als een tractor met een trailer die een motorrijder probeert bij te houden.

Het is dus maar goed dat astronauten nog niet zo snel voet zetten op de polen van de maan. Ze zouden wel eens een flinke schok kunnen krijgen, wanneer ze afdalen in een krater. Het onderzoeksteam gaat binnenkort aan de slag met complexe computermodellen om het effect van zonnewind op de maan volledig in kaart te brengen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd