Maan van Pluto heeft een donkere noordpool

Meest recente foto van Charon. Links de onbewerkte versie, rechts de bewerkte versie.
Meest recente foto van Charon. Links de onbewerkte versie, rechts de bewerkte versie.

De foto’s van Pluto en zijn manen worden continu scherper. Op de nieuwste beelden is te zien dat maan Charon een donkere noordpool heeft.

Van 29 mei tot 19 juni zijn Pluto en Charon twee keer zo groot geworden op foto’s gemaakt door New Horizons Longe Range Reconnaissance Imager. De laatste weken is duidelijk geworden dat Pluto een zeer gevarieerd oppervlak heeft met lichte en donkere gebieden. Ook de maan Charon zal niet ‘saai’ zijn. Deze maan heeft een donkere noordpool, oftewel een anti-poolkap.

“Het planetaire systeem is fantastisch”, zegt hoofdonderzoeker Alan Stern van het New Horizons-project. “Ieder soort terrein zien we terug op het oppervlak van de de dwergplaneet, waaronder de heldere en donkere regio’s. Het is een wonderland!”

De ruwe foto’s van de New Horizons-ruimtesonde zijn flink bewerkt om details op het oppervlak van Pluto te zien. Dit is niet zonder risico’s. De onderzoekers waarschuwen voor spookbeelden. Het kan zijn dat er bepaalde details zichtbaar zijn op de foto’s, die later weer verdwijnen. Daarnaast lijkt Pluto op de foto’s niet rond, maar ook dit klopt niet.

New Horizons is 4,7 miljard kilometer verwijderd van de aarde. De afstand tot Pluto bedraagt nog maar 25 miljoen kilometer.

Hier is goed te zien dat Pluto 'groeit'. Aangezien New Horizons de dwergplaneet nadert, wordt Pluto alsmaar groter op beelden van New Horizons.
Hier is goed te zien dat Pluto ‘groeit’. Aangezien New Horizons de dwergplaneet nadert, wordt Pluto alsmaar groter op beelden van New Horizons.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd