Maan schuift voor de aarde op fantastische foto

maanaarde

NASA heeft vanaf 1,6 miljoen kilometer afstand van de aarde fantastische foto’s gemaakt van de maan die voor onze planeet langs beweegt.

De foto’s zijn gemaakt door de DSCOVR-satelliet die zich tussen de aarde en de zon bevindt en onderzoek moet gaan doen naar de zonnewind. De satelliet werd in februari gelanceerd en zal volgende maand aan het werk gaan. Om de Earth Polychromatic Imaging Camera (EPIC) aan boord van de satelliet te testen, werden deze beelden gemaakt van de aarde en de maan.

De satelliet maakte de beelden op 16 juli, van een afstand van zo’n 1,6 miljoen kilometer. Op de beelden zien we de zijde van de aarde die door de zon belicht wordt en de achterzijde van de maan (oftewel het deel van de maan dat we vanaf de aarde nooit zien). De maan wordt niet helemaal door de zon belicht (rechts zie je een schaduwrandje).

De satelliet maakte meerdere foto’s van de maan en de aarde. Door deze achter elkaar te zetten, ontstaat een fraaie animatie (zie hierboven). “Het is verrassend hoeveel helderder de aarde is dan de maan,” stelt onderzoeker Adam Szabo. “Onze planeet is – in vergelijking met het oppervlak van de maan – echt een schitterend object in de donkere ruimte.”

Bronmateriaal

"From a Million Miles Away, NASA Camera Shows Moon Crossing Face of Earth" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / NOAA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd