Maan Rhea heeft geen ringen

‘Iets’ veroorzaakt een vreemd, symmetrisch patroon in de omgeving van de maan Rhea. Wetenschappers dachten dat dit patroon misschien veroorzaakt werd door een systeem van ringen rondom de maan van Saturnus. Dit is echter niet het geval. De zoektocht naar het vreemde patroon gaat door.

Wetenschappers hebben NASA’s Cassini-ruimtesonde gebruikt om ringen te vinden om de 1.500 kilometer brede maan. Na een uitgebreide zoektocht vonden de onderzoekers helemaal niets.

Dip
Het aantal geladen deeltjes rondom de maan Rhea vertoont aan beide kanten van de maan een dip. Wetenschappers kwamen twee jaar geleden met een mooie verklaring, namelijk dat de stofdeeltjes van ringen rondom Rhea deze geladen deeltjes absorberen. Na twee jaar observaties zijn er nog steeds geen stofringen gevonden en de conclusie van de onderzoekers is duidelijk: er is niet genoeg stof in de nabijheid van Rhea aanwezig om ringen te vormen.

Magnetische velden
Wetenschappers van de Cornell universiteit denken dat magnetische velden rond Rhea iets te maken hebben met de twee dipjes. “Rond Rhea is sprake van zeer sterke, interessante en onverklaarde elektromagnetische effecten”, zegt onderzoeker Matthew Tiscareno. “Maar die worden niet veroorzaakt door de aanwezigheid van ringen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd