Maan kleurt komende vrijdag bloedrood

Er komt een totale maansverduistering aan!

Zet het in de agenda: komende vrijdag verschijnt de maan heel anders dan anders aan de hemel. Onze natuurlijke satelliet zal dan gedurende korte tijd bloedrood van kleur zijn. En dat belooft – als het weer een beetje meewerkt – een prachtig gezicht te worden.

Totale maansverduistering
De opmerkelijke kleur ontstaat doordat de maan zich vrijdag door de schaduw van onze aarde beweegt. In feite staat de aarde dus tussen de zon en de maan in, waardoor er geen direct zonlicht op de maan valt. De rode kleur ontstaat doordat zonlicht er indirect nog wel in slaagt om het oppervlak van de maan te bereiken. Maar pas nadat het door de atmosfeer van de aarde is gereisd en afgebogen. Daarbij wordt het licht door in de atmosfeer aanwezige luchtmoleculen en andere kleine deeltjes verstrooid. Omdat licht met een lange golflengte (dat rood van kleur is) minder verstrooid wordt dan licht met een korte golflengte, valt er veel meer van het eerstgenoemde licht op de maan. En dat is de reden dat het oppervlak rood kleurt.

Afbeelding: Eggishorn (via Wikimedia Commons).

Wanneer precies?
De totale maansverduistering begint vrijdag kort voor de maan opkomt. Het betekent dat de maan al enigszins verduisterd en rood van kleur aan de hemel zal verschijnen. De verduistering bereikt rond 22.22 uur een hoogtepunt en heeft dan die mooie dieprode kleur, aldus Hemel.waarnemen.com. Daarna begint de maan zich zichtbaar los te maken uit de schaduw van de aarde: de rode kleur ebt weg en de maan wordt langzaam maar zeker weer helderder. Rond 1.30 uur is de maan dan weer de oude.

Ben je niet in de gelegenheid om de totale maansverduistering te aanschouwen? Niet getreurd: begin volgend jaar – op 21 januari – staat er weer één op de agenda. Daarvoor moet je echter wel op tijd je bed uit. Deze maansverduistering begint namelijk rond 3.30 uur en bereikt om 6.13 uur een hoogtepunt. Ook duurt deze maansverduistering korter dan de maansverduistering van komende vrijdag, die de boeken ingaat als de langste totale maansverduistering die we in de 21e eeuw gaan meemaken.

Bronmateriaal

"
Totale maansverduistering op 27/28 juli 2018
" - Hemel.waarnemen.com

Afbeelding bovenaan dit artikel: jplenio / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd