ESA is nog altijd hard op zoek naar de lander waarmee ze twee dagen geleden geschiedenis schreef. Vermoed wordt dat deze zich in de schaduw van een klif bevindt. Iets wat de zoektocht (en het leven van Philae) niet vergemakkelijkt.
Gemengde gevoelens gisteren tijdens de persconferentie die ESA gaf. Enerzijds overheerste de vreugde van de vorige dag nog: voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid is het gelukt om een lander op het oppervlak van een komeet te zetten! Maar anderzijds waren er zorgen. Want Philae was niet één, niet twee, maar drie keer geland. De eerste keer keurig waar ESA de lander wilde hebben. En daarna? Geen idee! Maar het feit dat de zonnepanelen veel minder zonlicht hadden opgevangen dan gepland, was zorgwekkend. Het wees erop dat Philae in een schaduw was beland. Vermoedelijk in de schaduw van een grote klif. Het betekent dat Philae een flinke sprong gemaakt heeft (zie de afbeelding hieronder).
Energie
Als Philae zich daadwerkelijk in de schaduw bevindt, is dat een probleem. De eerste gegevens wijzen er namelijk op dat de lander op zijn huidige positie per rotatie van de komeet ongeveer anderhalf uur zonlicht op kan vangen. Dat is aanzienlijk minder dan de zes à zeven uur waar ESA op gehoopt had. Nu draait Philae nog met behulp van een accu, maar op lange termijn moet deze het toch echt van zonne-energie hebben. Een plekje in de schaduw kan de levensduur van de lander dan ook flink verkorten.
De foto’s
Het goede nieuws? Het werk dat Philae nu nog kan verzetten, pakt niemand ons meer af. Gisterenmiddag kon ESA al vol trots de eerste panoramafoto van de lander presenteren. Die foto is nu ook in hoge resolutie te downloaden.
De positie
Voor wie zich afvraagt vanuit welke positie de lander deze panoramafoto gemaakt heeft, is ESA nog wat extra aan het photoshoppen geslagen. Het resultaat is onderstaande afbeelding. De panoramafoto met in het hart de lander. Alles wijst er op dit moment op dat de lander met twee benen op de komeet staat en één been in de lucht heeft.
Al met al blijft het verhaal van deze kometenlander spannend. De komende dagen zullen we hopelijk te weten komen waar de lander precies is gebleven en wellicht meer duidelijkheid krijgen over het toekomstperspectief van Philae. Overigens is er ook als de lander slechts kortdurend kan functioneren geen man overboord. Rosetta is er tenslotte ook nog. Na het afscheid van Philae (hieronder zie je hoe dat er vanuit het perspectief van Rosetta uitzag) blijft de orbiter volop wetenschap bedrijven, terwijl deze zich – samen met de komeet – richting de zon haast.