Maakt zelfcontrole oude mensen slimmer?

Onderzoek wijst erop dat oudere mensen op momenten dat ze de touwtjes in handen denken te hebben ook echt slimmer zijn.

De onderzoekers verzamelden een groep proefpersonen. De proefpersonen waren tussen de 61 en 87 jaar oud. De gemiddelde leeftijd was 74. Zestig dagen op rij werd elke twaalf uur gekeken in hoeverre de proefpersonen dachten de touwtjes in handen te hebben. Ook werd hun cognitief functioneren getest. Bijvoorbeeld aan de hand van het volgende experiment. Mensen kregen een serie letters te zien en moesten door logisch redeneren bedenken welke letter de laatste letter op zou volgen.

Fluctuatie
Het onderzoek levert hele opvallende resultaten op. Bijvoorbeeld dat het gevoel van zelfcontrole op één dag sterk kan fluctueren. Wetenschappers dachten altijd dat het gevoel van zelfcontrole heel stabiel was. Maar het tegendeel blijkt dus waar, zo schrijven onderzoekers in het blad Psychology and Aging.

WIST U DAT…

…u van leiderschap toch niet versneld oud wordt?

Cognitie
Nog opvallender is dat het cognitief functioneren van de proefpersonen sterk bleek samen te hangen met hun gevoel van zelfcontrole. Wanneer de proefpersonen dachten de touwtjes in handen te hebben, presteerden ze tijdens een cognitieve test veel beter. Mensen die altijd al veel zelfcontrole hadden, maar tijdens het onderzoek nog meer zelfcontrole hadden dan normaal scoorden ook beter tijdens geheugentests.

Het is niet duidelijk of zelfcontrole slimmer maakt of dat mensen meer zelfcontrole hebben, wanneer ze zich slimmer voelen. Maar wetenschappers gaan er voorzichtig van uit dat er sprake is van het eerste. Nader onderzoek moet uitwijzen of dat klopt.

Bronmateriaal

"In Older Adults, Fluctuating Sense Of Control Linked To Cognitive Ability" - NCSU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd