‘Maak plastic van kippenveren’

Elk jaar worden op boerderijen miljoenen kippenveren weggegooid. Zonde, zo vinden wetenschappers. Ze stellen voor om er lichtgewicht plastic van te maken.

In veren zit het goedje keratine. Dit is zeer sterk en kan een belangrijke bijdrage leveren aan bijvoorbeeld plastic. Uit onderzoek van wetenschapper Yiqi Yang blijkt dat maar liefst vijftig procent van de massa van kunststoffen uit de vezels van kippenveren kan worden vervaardigd.

WIST U DAT…

…er ook plastic gemaakt kan worden van de dop van een cashewnoot?

Duurzamer
En dat is beter voor het milieu. Want waar veren gebruikt worden, worden andere stoffen – zoals bijvoorbeeld polyetheen en polypropeen – overbodig. En dat zijn stoffen die gemaakt worden uit petroleumproducten. “Ons werk verandert veren in iets wat lijkt op polyetheen en polypropeen,” legt Yang uit. Dat is minder vervuilend in het productieproces, maar ook daarna. Zo kan het plastic gemakkelijker worden afgebroken.

Massaproductie
Door veren te gebruiken, wordt het plastic ook steviger. Voordelen te over zou u denken. En dat is deels ook zo. Maar op dit moment is het productieproces prijzig. Massaproductie lijkt dan ook nog ver weg.

Maar daardoor laten de onderzoekers zich niet uit het veld slaan. Nader onderzoek volgt ongetwijfeld.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd