Maak kennis met een ‘gloednieuw’ dwergstelsel: Donatiello II

Zie jij het wazige vlekje met sterren in het midden van de ruimtefoto van de week? Dit nabije dwergstelsel is onlangs pas ontdekt.

Het dwergstelsel heeft de naam Donatiello II gekregen. Leuk om te weten: dit dwergstelsel is blijkbaar zo lastig om te zien, dat een speciaal computeralgoritme – ontwikkeld om sterrenstelsels te vinden – het dwergstelsel over het hoofd zag. Uiteindelijk is Donatiello II gevonden op een ouderwetse manier: door mensen die zelf de gegevens hebben doorgespit. Zo zie je maar: zelfs computers kunnen verslagen worden.

Onderstaande foto is gemaakt door de Hubble-ruimtetelescoop. Daarop is Donatiello II precies in het midden te zien. Donatiello II is niet het meest bijzondere dwergstelsel in het universum. Het is een groep van veel kleine sterren met een aantal grotere exemplaren erbij. Rondom deze sterren is een zwakke gloed zichtbaar.

Zie jij het dwergstelsel? Klik op de foto voor een vergroting.

Het dwergstelsel is vernoemd naar Giuseppe Donatiello: een ervaren amateur-astronoom die de gegevens van het Dark Energy Survey (DES) uitgebreid analyseerde. Naast Donatiello II vond hij ook nog twee andere zwakke dwergstelsels, die hij ook naar zichzelf heeft vernoemd: Donatiello III en Donatiello IV. Naast zes nabije dwergstelsels heeft Donatiello ook al diverse planetaire nevels gespot. Daarnaast is de Italiaan ook nog eens astrofotograaf, dus mocht je benieuwd zijn naar zijn beelden, neem dan een kijkje op Astrobin.com.

Alle drie dwergstelsels zijn satellietstelsels van NGC 253, ook wel bekend als het Beeldhouwer-sterrenstelsel. De VLT Survey Telescope maakte in 2011 een schitterende foto van dit sterrenstelsel. NGC 253 is ruim elf miljoen lichtjaar van de aarde verwijderd. Voor kosmische begrippen is dat vrij dichtbij. Zo dichtbij, dat zelfs individuele sterren zichtbaar zijn.

Nog niet uitgekeken? Op de Hubble-foto van Donatiello II zijn nog meer verre sterrenstelsels zichtbaar. Kun jij ze allemaal vinden?

De afgelopen decennia hebben ruimtetelescopen en satellieten prachtige foto’s gemaakt van nevels, sterrenstelsels, stellaire kraamkamers en planeten. Ieder weekend halen we één of meerdere indrukwekkende ruimtefoto uit het archief. Genieten van alle foto’s? Bekijk ze op deze pagina.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd