Ziekteverwekkers die longontsteking en wondinfecties kunnen veroorzaken blijken zich op te hopen bij afvoeren en kranen, zo waarschuwen onderzoekers.
Gevaarlijke ziekteverwekkers in je huis; je moet er waarschijnlijk niet aan denken. Toch is de kans aanwezig dat ze zich ook in jouw huis verstoppen. Afgelopen week kon je al op Scientias.nl lezen dat verschillende (resistente) microben zich in jouw magnetron hebben gevestigd. En hoewel dat niet altijd gelijk ernstige gevolgen hoeft te hebben, adviseerden onderzoekers om je magnetron toch geregeld even schoon te maken. Over schoonmaken gesproken, hoe vaak haal jij een doekje door je wasbak? Want volgens een nieuwe studie blijken ook hier verschillende ziekteverwekkers te leven.
Studie
In de nieuwe studie besloten onderzoekers wasbakken bij mensen thuis en in ziekenhuizen aan een nadere inspectie te onderwerpen om te achterhalen wat hier allemaal huist. En al gauw vonden ze hier verschillende bacteriën. Uit de bevindingen blijkt bijvoorbeeld dat zogenoemde ‘biofilms’ (een slijmerige laag die zich ophoopt rond afvoeren en kranen) in de wasbakken een diverse reeks microben bevatten, waaronder exemplaren die gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid.
Ziekteverwekkers
De resultaten wijzen er dus op dat wasbakken ware hotspots kunnen zijn voor bepaalde bacteriën. En dat deze microben in onze wasbakken gedijen, is voor sommige mensen slecht nieuws. Zo kunnen ze ziekten zoals longontsteking, legionellose en wondinfecties veroorzaken. “Dit onderzoek laat zien dat wasbakken mogelijk een belangrijke en vaak over het hoofd geziene rol spelen bij infecties die in de gezondheidszorg optreden,” aldus onderzoeker Harriet Whiley.
Verschil
Het onderzoek laat ook zien dat de biofilms in wasbakken bij mensen thuis een veel diverser scala aan bacteriën bevatten dan die in ziekenhuizen. “Ook vonden we meer legionella-bacteriën in de monsters uit woningen dan in die uit ziekenhuizen,” zo schrijven de onderzoekers in hun studie. Waar dit verschil door wordt veroorzaakt? “Het verschil in de diversiteit van de microbiële gemeenschappen kan komen doordat de wastafels in ziekenhuizen regelmatiger worden schoongemaakt,” verklaart onderzoeker Claire Hayward. “Ook kan het te maken hebben met het ontwerp van wastafels in ziekenhuizen, die speciaal zijn aangepast om infecties te voorkomen.”
Handen wassen
Een andere prangende vraag is natuurlijk hoe deze bacteriën precies in wasbakken belanden. De legionella-bacterie leeft in natuurlijke waterbronnen, spa’s, verwarmd water, tuinaarde en airconditioning. Deze en andere bacteriën kunnen in biofilms terechtkomen tijdens het handen wassen, maar ook via het binnenkomende water of door biologische afvalstoffen. Opvallend genoeg ontdekten de onderzoekers in de biofilms echter ook microben die normaal gesproken niet in water worden aangetroffen.
De ontdekking is vooral belangrijk voor ziekenhuizen en verzorgingstehuizen, waar veel kwetsbare mensen verblijven. Hier kunnen ziekteverwekkers namelijk met name een risico voor hun gezondheid vormen.
Schoonmaken
De onderzoekers benadrukken dan ook dat het belangrijk is om je wasbak regelmatig schoon te maken, om zo gezondheidsrisico’s te minimaliseren. In de gezondheidszorg wordt aanbevolen om wasbakken tot twee keer per dag met zeep schoon te maken, net als andere veelgebruikte oppervlakken zoals lichtschakelaars, deurknoppen en leuningen. Dit is ook belangrijk voor patiënten die thuiszorg ontvangen. “Patiënten die thuiszorg krijgen moeten weten hoe ze infecties kunnen voorkomen, bijvoorbeeld door wasbakken en afvoerputjes regelmatig schoon te maken met goede desinfectiemiddelen,” merkt Hayward op.
De onderzoekers pleiten voor vervolgonderzoek naar betere schoonmaakmethoden en verbeteringen aan wasbakken om het risico op ziekteverwekkers te verminderen. Door deze maatregelen te nemen, kunnen we namelijk zowel in huizen als zorginstellingen een gezondere omgeving creëren en het risico op infecties verder verkleinen.