Maak groene stroom op uw balkon

Industrieel ontwerper Jonathan Globerson heeft een generator ontwikkeld die de kracht van wind en zon omzet in stroom. Niets nieuws, denkt u misschien. Nou, wel dus! De generator is namelijk bedoeld voor op hoge balkons en is zo ontworpen dat deze het uitzicht niet ruïneert. Een klein prototype is inmiddels af en aan het werk gezet.

De generator lijkt het meest op een soort helix en heeft de naam Greenerator gekregen. In de halve bol die onderaan hangt, zit de technologie. De zonnepaneeltjes worden gebruikt om de generator aan uw balkon te hangen.

Steentje
Denk niet dat de Greenerator uw hele appartement van stroom kan voorzien, maar de balkonhanger draagt zeker zijn steentje bij. Volgens Globerson is de Greenerator in staat om een 32” televisie of flinke diepvries van stroom te voorzien. Dat levert jaarlijks een bezuiniging van zes procent op uw energiekosten op.

Prototype
De Greenerator is nog in ontwikkeling, maar een prototype (schaal 1:4) is inmiddels af. U ziet het stukje vernuft hier aan het werk:

Er moet ongetwijfeld nog wel wat gedaan worden aan de veiligheid ervan (men moet er niet aan denken dat een klein kindje met de vingers tussen de roterende bladen terecht komt). Maar het idee is er en lijkt het balkon toch zeker van een toegevoegde en bovenal groene waarde te voorzien.

Foto: Jonathan Globerson

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd