Maag koelt tot wel 2 graden Celsius af door kaneel

  Door kaneel toe te voegen aan het dieet van een varken koelt de maag van het dier tot wel 2 graden Celsius af, zo blijkt uit onderzoek.

  Wetenschappers van het Royal Melbourne Institute of Technology trekken die conclusie op basis van experimenten. De experimenten maken deel uit van een groter onderzoek naar de gezondheid van darmen, waarbij gebruik gemaakt wordt van ‘slimme pillen’. Deze slimme pillen – die door de universiteit zijn ontwikkeld – zijn eigenlijk sensoren die gassen in de darmen meten. Tijdens een experiment met varkens en kaneel tonen de onderzoekers aan dat deze ‘slimme pillen’ doen waarvoor ze ontwikkeld zijn.

  Afkoelen
  De onderzoekers verzamelden een aantal varkens en monitorden met behulp van de ‘slimme pillen’ wat er in de darmen van de varkens gebeurde wanneer deze kaneel nuttigden. “Wanneer varkens bij kamertemperatuur eten, neemt de hoeveelheid koolstofdioxidegas in hun maag toe,” vertelt onderzoeker Kourosh Kalantar-zadeh. “Kaneel in hun voedsel vermindert dit gas doordat de afscheiding van maagzuren en pepsine afneemt en daardoor koelen de magen van varkens tijdens de vertering af. Wanneer de varkens warm zijn, gaan ze hyperventileren, waardoor de CO2-productie afneemt. Door kaneel neemt de hoeveelheid CO2 nog verder af. Dat zorgt er niet alleen voor dat de varkens afkoelen, maar leidt tot een significante verbetering van hun algehele gezondheid.”

  Twee graden
  Onderzoeker Jian Zhen Ou voegt toe: “Al met al nam de temperatuur van de maag door kaneel tot wel 2 graden af. Geen wonder dat kaneel zo populair is in warmere regio’s, aangezien mensen zich door consumptie ervan beter voelen en het gevoel hebben dat ze afkoelen.”

  “Onze experimenten met varkens en kaneel laten zien hoe door te slikken capsules met daarin gassensoren nieuwe informatie kunnen opleveren die ons begrip van diëten of medicijnen kan verbeteren,” vertelt Kalantar-zadeh. “Het zijn zeer betrouwbare apparaten voor het monitoren en diagnosticeren van stoornissen aan het spijsverteringskanaal.”

  Bronmateriaal

  "The spice of life: cinnamon cools your stomach" - Royal Melbourne Institute of Technology

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd