Lunar Module van Apollo 14 in 3D

De Lunar Reconnaissance Orbiter heeft foto’s gemaakt van het landingsgebied van de Apollo 14 missie. NASA heeft de foto’s gebruikt om het gebied in 3D in te kleuren. Zo is de route getekend die de Apollo 14 astronauten liepen op het oppervlak van de maan. Daarnaast is het onderstel van de Lunar Module in 3D op de kaart gezet.

De Lunar Reconnaissance Orbiter maakte twee foto’s van de maan: eentje tijdens het 1.596ste rondje om de maan, en één tijdens baan nummer 1.943. NASA combineerde de foto’s en kwam zo meer te weten over belangrijke details, zoals de route van de astronauten, de plaats van de zogenaamde Turtle Rock en de positie van de Lunar Module.

De Lunar Module (foto boven) bestaat uit twee delen: het dek (rode punten) en de schaduw (groene lijnen). Deze gegevens zijn gebruikt om een 3D-model te maken van de Lunar Module. Het 3D-model van de Lunar Module heeft een hoogte van drie meter en een diameter van 4,4 meter. Deze getallen komen aardig dicht in de buurt van de daadwerkelijke gegevens. De Lunar Module is in het echt namelijk 3,2 meter hoog en heeft een diameter van 4,2 meter.

Ook konden wetenschappers de voetstappen van de astronauten identificeren. Deze zijn met elkaar verbonden en dit resulteert in een wirwar van lijnen (zie foto boven). Daarnaast is de positie van Turtle Rock ontdekt, een steenformatie die de astronauten hebben onderzocht. Ook een aantal experimenten – Apollo Lunar Surface Experiments Package (ALSEP) – zijn op de 3D-kaart terug te vinden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd