Lui of sportief? Het zit in de genen!

Wetenschappers hebben ontdekt dat de liefde voor sporten in de genen zit. Kortom, heeft u twee zeer sportieve ouders? Waarschijnlijk bent u dan zelf ook heel erg sportief. Natuurlijk kan het ook andersom. Zijn uw ouders twee alsmaar groeiende zitzakken? Grote kans dat uw sixpack niet op uw buik, maar gewoon in de koelkast zit.

Wetenschappers beweren dat luie mensen in de toekomst met medicijnen geholpen kunnen worden. Een pilletje activeert de genen, waardoor luie mensen zin krijgen om te sporten. “Dat maakt sporten in de toekomst een stuk leuker”, zegt professor Theodore Garland Jr.

In eerste instantie klinkt het gek om luie mensen een pilletje voor te schotelen, maar het lost wel een heleboel problemen op. “Op dit moment is obesitas een ‘big issue’ in het westen”, zegt Garland. En daar heeft hij een punt. Als minder mensen lijden aan obesitas, dan heeft dit een positieve invloed op de economie. Denk aan lagere ziekenhuiskosten, minder verzuim op het werk en een hogere productiviteit.

De onderzoekers gebruikten muizen om te onderzoeken of sportiviteit in de genen zit. Ze kwamen erachter dat actieve muizen vaak ook actieve jonkies hebben. De gebruikte muizen namen plaats in een soort rad. Ze mochten zelf bepalen hoeveel rondjes ze wilden rennen. De sportieve muizen legden vanzelfsprekend meer rondjes af dan de luie exemplaren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd