Lui leven heeft adembenemend effect

Ouderen die actief sporten – bijvoorbeeld door te skiën – zijn in staat om twee keer zoveel zuurstof op te nemen dan leeftijdsgenoten die niet sporten. Dat blijkt uit Zweeds onderzoek. De zuurstofopname, maar ook de spieren van de senioren (tot wel negentig jaar oud) is vergelijkbaar met die van mannen die veertig of vijftig jaar jonger zijn en nooit sporten.

“De resultaten tonen aan dat mensen de potentie hebben om ook op latere leeftijd fysiek gezien actief te blijven en zo een betere kwaliteit van leven te bewerkstelligen,” concludeert onderzoeker Per Tesch. De studie startte een jaar geleden. De onderzoekers volgden een groep mannelijke skiërs op leeftijd. Sommigen waren 90 jaar of ouder. De resultaten zijn overduidelijk: sporten helpt. Ook op latere leeftijd.

De oudere mannen die regelmatig sporten, zijn in staat om twee keer zoveel zuurstof op te nemen dan mannen die nooit sporten. Daarmee is de zuurstofopname, maar ook de spieren op moleculair niveau vergelijkbaar met die van mannen die veertig tot vijftig jaar jonger zijn en nooit sporten.

“De maximale zuurstofopname die wij hebben gemeten, is nog nooit eerder in een groep met mannen op leeftijd aangetroffen,” weet Tesch. Het onderzoek maakt deel uit van een omvangrijke studie. De wetenschappers hopen te achterhalen welke invloed een leven lang sporten op latere leeftijd heeft op de prestaties, het hart en de spieren.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd