‘Luchtvervuiling kan IVF-behandeling saboteren’

  Luchtvervuiling kan voorkomen dat vrouwen door IVF zwanger worden. Dat blijkt uit onderzoek. Schadelijke deeltjes in de lucht – met name stikstofdioxide – veroorzaken onder meer ontstekingen en bloedpropjes en die aandoeningen vergroten de kans dat de IVF-behandeling mislukt.

  “Diverse studies hebben aangetoond dat er een verband is tussen luchtvervuiling en de gezondheid,” vertelt onderzoeker Duanping Liao. De vervuilde lucht veroorzaakt onder meer hartziekten en andere chronische aandoeningen. “In de zoektocht naar de mechanismen die verantwoordelijk zijn voor het verband tussen vervuiling en gezondheid hebben we een belangrijke link gevonden tussen luchtvervuiling en ontstekingen en bloedpropjes. Deze factoren worden ook geassocieerd met de reproductieve gezondheid.”

  De onderzoekers volgden zeven jaar lang 7000 vrouwen die bezig waren met IVF. Gedurende het IVF-proces en de eventuele zwangerschap werd dagelijks de luchtvervuiling gemeten. Daar rolde voor de vier stadia van IVF een gemiddelde uit. De voorlopige resultaten suggereren dat de lucht (indirect) van invloed kan zijn op de IVF-behandeling en zwangerschap.

  In de toekomst moet blijken hoe groot de invloed van de vervuilde lucht op de vrouwen is. De onderzoekers menen alle gegevens voor een gedetailleerde bestudering in handen te hebben en verwachten na een grondige analyse met zekerheid vast te kunnen stellen of de luchtvervuiling IVF beïnvloedt.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd