Luchtvervuiling in Azië beïnvloedt wereldwijd het weer en klimaat

vervuilingIn de afgelopen dertig jaar heeft de bloeiende economie van China en andere Aziatische landen geleid tot de bouw van enorme fabrieken, industriële installaties, energiecentrales en andere voorzieningen die enorme hoeveelheden vervuilende deeltjes produceren. En dat heeft wereldwijd een grote impact op het weer en klimaat, zo blijkt uit een recent onderzoek.

Wetenschappers van de Texas A & M University en NASA’s Jet Propulsion Laboratory onderzochten klimaatmodellen en meteorologische data van de afgelopen 30 jaar. Aan de hand van meteorologische data konden wetenschappers de verspreiding van aerosolen (kleine stofdeeltjes en druppeltjes in de lucht) en de gevolgen voor onze planeet bestuderen.

WIST U DAT…

…het klimaat mogelijk nog honderdduizenden jaren wordt beïnvloed door onze CO2-uitstoot?

De wetenschappers ontdekten dat de luchtvervuiling boven Azië – veelal afkomstig uit China – de luchtcirculatie wereldwijd beïnvloedt. De modellen laten duidelijk zien dat de vervuiling afkomstig uit Azië impact heeft op de bovenste atmosfeer en het lijkt erop dat hierdoor de intensiteit van stormen en cyclonen toeneemt. De enorme hoeveelheden aerosolen boven Azië blijken ook een onmiskenbare invloed te hebben op wolkenformaties, neerslag en uiteindelijk ook het klimaat. Hoe dat precies werkt, is voor wetenschappers nog niet helemaal duidelijk. Aan de hand van andere atmosferische waarnemingen en modellen hopen ze in de toekomst een duidelijk antwoord te krijgen op deze vraag.

Aerosolen komen veelal uit de natuur, maar de mens doet daar nog een schepje bovenop. De verbranding van steenkool en uitlaatgassen van auto’s zijn belangrijke bronnen van vervuiling in China en andere Aziatische landen. De luchtverontreiniging in Chinese steden is soms wel honderd keer hoger dan de norm die is vastgesteld door de World Health Organization. De leefomstandigheden in Aziatische steden verergeren tijdens de wintermaanden door een combinatie van stagnerende weerpatronen en een verhoogde verbranding van kolen. De Chinese regering heeft toegezegd financiële middelen in te zetten om de problemen een halt toe te roepen. Of dit ook daadwerkelijk zal gebeuren is de vraag.

Satellietfoto toont  vervuilde wolken boven Azië.. Bron: NASA JPL.
Satellietfoto toont vervuilde wolken boven Azië.. Bron: NASA JPL.

Bronmateriaal

"Asian Air Pollution Affecting World’s Weather" - tamutimes.tamu.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door martin.ramsner (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd