Los Angeles wordt binnen drie jaar getroffen door grote aardbeving

los-angeles

De kans dat Los Angeles de komende 2,5 jaar getroffen wordt door een aardbeving met een kracht van minstens vijf op de Schaal van Richter is 99,9%. Dit beweert een geofysicus van het Jet Propulsion laboratorium.

De kans op een aardbeving van magnitude 6 voor het jaar 2019 is zelfs 35 procent.

Wetenschapper Andrea Donnellan en haar collega’s onderzochten de gevolgen van een aardbeving, die op 28 maart 2014 plaatsvond. Het epicentrum van deze aardbeving met een kracht van 5,1 op de schaal van Richter bevond zich op één kilometer van de stad La Habra, op zo’n dertig kilometer van het centrum van Los Angeles. Door deze aardbeving raakten wegen en waterleidingen zwaar beschadigd.

Het onderzoeksteam heeft radarbeelden vanuit de lucht bekeken. Het gebied toont nog veel seismische activiteit. De kans is groot dat de opgebouwde energie de komende drie jaar naar het oppervlak komt, namelijk in de vorm van een flinke aardbeving.

Niet de stad, maar de county
Overigens spreken de onderzoekers niet over de stad Los Angeles, maar over de county Los Angeles. Dit betekent dat het niet zeker is dat de aardbeving ook daadwerkelijk het centrum van Los Angeles treft. Het onderzoeksteam beweert dat de aardbeving binnen honderd kilometer van het epicentrum zal plaatsvinden.

Doemdenkerij?
Nu denk je misschien: wat een doemdenkerij. Toch is het belangrijk dat inwoners van Los Angeles beseffen dat er een grote kans op een aardbeving is. Uit een recent onderzoek is gebleken dat een kwart van de inwoners van deze grote Amerikaanse stad nog geen voorbereidingen heeft getroffen voor als er een aardbeving plaatsvindt.

Laatste grote aardbeving
De laatste grote aardbeving in Los Angeles vond in 1994 plaats. Deze aardbeving had een kracht van 6,7 op de schaal van Richter. In totaal kwamen 60 personen om het leven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd