Loopje geeft identiteit prijs

Vergeet de irisscan en vingerafdruk: uw loopje verraadt wie u bent. Dat blijkt uit onderzoek van de Southampton University. Het loopje van mensen, is zo verschillend dat het mogelijk is om mensen op basis daarvan te identificeren. De wetenschappers hopen dat de techniek onder meer gebruikt kan worden voor de beveiliging van vliegvelden.

De wetenschappers creëerden een tunnel met daarin twaalf camera’s die het loopje van 25 proefpersonen vastlegden. Op basis van de beelden maakten de onderzoekers een 3D-afbeelding. Het bleek zeer goed mogelijk om mensen op basis van hun loopje en het 3D-beeld in de database te identificeren.

Makkelijk
“We hebben voor het eerst laten zien dat het loopje gebruikt kan worden als een betrouwbaar biometrisch kenmerk,” vertelt onderzoeker Darko Matovski. Hij is ervan overtuigd dat zijn onderzoek de beveiliging op vliegvelden kan vergemakkelijken. Mensen kunnen door een gang met camera’s lopen en worden zo snel, gemakkelijk en vanaf een afstandje geïdentificeerd.

Wandelen
De methode is in ieder geval heel handig als om wat voor reden dan ook andere kenmerken niet meer te achterhalen zijn. “Een bankovervaller kan een masker dragen zodat je zijn gezicht niet ziet, handschoenen zodat je geen vingerafdrukken overhoudt en een hoed zodat je geen DNA van hem zult vinden. Maar hij moet nog steeds die bank binnenwandelen en op basis daarvan kun je hem identificeren.”

Volgens de onderzoekers zorgt de methode in 95 procent van alle gevallen voor een juiste uitkomst. De aanpak heeft wel één zwak punt: wanneer mensen bijzondere kleding dragen (bijvoorbeeld een heel brede broek) wordt het lastiger om ze aan hun tred te herkennen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd