Logge stegosaurus was een geducht vechtersbaasje

stegosaurus1

Stegosaurussen worden gezien als logge planteneters. Toch was het geen slecht idee om een blokje om te gaan voor de dino’s: indien nodig konden zij dodelijk geweld gebruiken, zo blijkt nu een slachtoffer van de Stegosaurus is ontdekt.

Wetenschappers ontdekten een fatale steekwond in het schaambeen van een allosaurus, oftewel een grote vleesetende dinosaurus. De wond had exact de vorm van de stekels die de Stegosaurus op zijn staart had zitten.

De wond van beneden af gezien. Afbeelding: Robert Bakker.
De wond van beneden af gezien. Afbeelding: Robert Bakker.
Hoorns
De wond doet een beetje denken aan de wonden die we vandaag de dag vaak bij rodeocowboy’s zien die zijn aangevallen door vee met lange, scherpe hoorns. Aangezien diverse planteneters – zoals vee, maar ook neushoorns – zich vandaag de dag met hun hoorns verdedigen, is het volgens de onderzoekers zeker niet vergezocht dat ook plantenetende dinosaurussen dat deden. Eén groot verschil is dat de Stegosaurus zijn ‘hoorn’ niet op zijn kop, maar op zijn staart had zitten. “De meeste staarten van dinosaurussen worden naar het uiteinde toe stijver,” vertelt onderzoeker Robert Bakker. Maar niet bij de Stegosaurus: de dinosaurus beschikte over krachtige spieren aan het begin van de staart en de staart was niet alleen tot het uiteinde flexibel, maar werd ook tot het uiteinde door spieren gecontroleerd. “De gewrichten in de staart van een Stegosaurus zien eruit als in een staart van een aap. Ze waren gebouwd om te vechten.”

Draaien
En dat heeft ook de allosaurus geweten. Om de dodelijke wond toe te kunnen brengen, moet de Stegosaurus zijn staart onder de allosaurus hebben gezwaaid om vervolgens het topje van de staart te draaien (zie ook de afbeelding bovenaan dit artikel). Dat was volgens de onderzoekers geen probleem voor de Stegosaurus.

Het was wel een probleem voor de allosaurus. Alles wijst erop dat de steekwond zijn leven verkort heeft. “Een enorme infectie at een deel van het bot weg,” vertelt Bakker. “Waarschijnlijk verspreidde de infectie zich omhoog, richting de zachte weefels: de dijspieren, nabijgelegen organen en geslachtsorganen.” Niets wijst erop dat de allosaurus herstelde, dus waarschijnlijk werd de door de steekwond veroorzaakte infectie hem fataal.

Bronmateriaal

"Kung Fu Stegosaur" - Geosociety.org
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Robert Bakker.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd