Loge van koning Herodes ontdekt

Archeologen hebben op de bovenste verdieping van het Herodion – het privétheater van koning Herodes – de koninklijke loge ontdekt. De loge is acht bij zeven meter groot en zes meter hoog en was bedoeld voor de koning en diens goede vrienden en familie. De loge bevestigt maar weer eens hoezeer de Romeinse vazalkoning gehecht was aan luxe.

De muren van de loge zijn versierd met muurschilderingen en pleisterwerk. Deze stijl werd nog nooit eerder in Israël aangetroffen, maar kwam in Italië veelvuldig voor. De versiering van de loge was dan ook ongetwijfeld in handen van Italiaanse kunstenaars.

Ramen
Het bovenste deel van de muren valt het meest op. Daar zijn ramen met aan beide zijden luiken getekend. In de ramen is een prachtig uitzicht aangebracht: de rivier de Nijl en een nautische scene met grote zeilschepen. Lang niet alle ramen zijn nog intact. Sommigen moeten nodig gerestaureerd worden.

De koninklijke loge. Foto: Gabi Laron
Kort
Uit de opgravingen blijkt dat het theater een relatief korte levensduur heeft gehad: het stond minder dan tien jaar overeind. Omstreeks 15 voor Christus werd het theater gebouwd en kort voor de dood van Herodes (4 voor Christus) werd het theater met opzet vernield.

Herodes was een vazalkoning. Hij regeerde in opdracht van de keizer een deel van het Romeinse rijk: Palestina. Herodes was een goede vriend van de keizer, maar de Joden moesten weinig van hem hebben. Herodes trad bij vlagen keihard op en zou degene zijn geweest die opdracht gaf tot de kindermoord van Bethlehem. Hij had vernomen dat in Bethlehem een koning was geboren (Jezus Christus) en wilde zijn positie veilig stellen door alle pasgeborenen uit te roeien. Volgens de Bijbel vluchtten de ouders van Jezus met hun kindje naar Egypte en wisten ze zo aan de kindermoord te ontkomen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd