Gedeeltelijke zonsverduistering in Nederland: de mooiste foto’s

Vandaag is het dan eindelijk zo ver. We kunnen een gedeeltelijke zonsverduistering zien vanuit Nederland en Vlaanderen. Volg het liveblog met tijden, foto’s en alle info over de zonsverduistering!

De eclips zal op 10 juni omstreeks 11:15 uur beginnen. In iets meer dan twee uur tijd kun je vervolgens zien hoe een hap uit de zon eerst groter en daarna weer kleiner wordt. Op Waarnemen.com vind je een handig schema met alle tijden waarin je precies kunt zien hoe laat de eclips in jouw regio begint. De verduistering duurt het langst in het noorden van Nederland. Om ongeveer 13:30 uur is de zonsverduistering weer voorbij.

Hoe kijk ik naar de zon?
Kijk nooit direct naar de zon. De enige manier om ‘direct’ naar de zon te kijken is met een eclipsbrilletje. Het is nu helaas te laat om een eclipsbrilletje te scoren, maar je kunt wel een gaatjescamera maken. Met een gaatjescamera projecteer je een klein beeldje van de zon op een wit vel papier. Dat geprojecteerde beeld kun je probleemloos bekijken, zelfs met meerdere mensen tegelijk. Je kijkt dus niet náár de zon, maar naar een projectie van de zon. Benieuwd hoe je een gaatjescamera maakt? Je leest het in dit artikel.

Wat gebeurt er tijdens een zonsverduistering?
Tijdens een eclips schuift de maan tussen de aarde en de zon, waardoor een deel van de zon verduisterd wordt. De maan houdt een deel van het zonlicht tegen. Als je vanmiddag naar de zon kijkt, kijk je in feite niet alleen naar de zon, maar ook naar (het silhouet van) de maan. Dit zal er dan ook net uit zien alsof de maan een hapje uit de zon neemt. Tijdens het maximum van de gedeeltelijke zonsverduistering – rond 12:20 uur – is ongeveer 13 tot 19 procent van de zon bedekt en bereikt nog steeds circa 85 procent van het zonlicht ons land. Het wordt dus niet donker.

Meer vragen en antwoorden lees je in ons artikel ‘Vijf vragen en antwoorden over de zonsverduistering‘.

13.18 uur – Het einde nadert, maar niet getreurd
En zo komt er langzaam een eind aan de #zonsverduistering. Tussen 13:23 en 13:36 eindigt de eclips en bedekt de maan onze moederster niet meer.

De volgende zonsverduistering vindt op 25 oktober 2022 plaats. Dan schuift de maan voor ongeveer 33% voor de zon. Het absolute hoogtepunt volgt op 12 augustus 2026, want dan zien we de maan 90% van het zonlicht tegenhouden. Reis dan naar bijv. IJsland of Spanje om een totale verduistering mee te maken.

12.50 uur – Zonne-energiedipje
Heb je zonnepanelen? Dan is het interessant om te kijken naar de opbrengst. Als het goed is zie je een aardig dipje door de zonsverduistering. De dip is vandaag erg goed zichtbaar, omdat het in grote delen van Nederland onbewolkt is.

12.38 uur – En vanaf nu wordt het hapje weer kleiner…
Gelukkig hebben we de foto’s nog om na te genieten.

11.55 uur – Het maximum nadert
Tijdens het maximum (12:17-12:27 uur) is 24% tot 31% van de zon bedekt. Dit is de beste tijd om naar de zon te kijken!

11.48 uur – Er zijn al veel mooie foto’s gemaakt
Stuur jouw foto’s naar info@scientias.nl en wij plaatsen ze in dit artikel.

11.29 uur – Grotere hap uit de zon
Overal in Nederland is nu een hapje uit de zon te zien. Dit hapje wordt het komende uur langzaam steeds groter.

11.15 uur – En we zijn begonnen!
De komende minuten start de zonsverduistering in heel Nederland en Vlaanderen. Aan de westkust van Vlaanderen is de verduistering zojuist al begonnen.

11.15 uur – Gebruik een vergiet om de zon te projecteren
Je kunt de zon projecteren met een gaatjescamera, maar je kunt ook een vergiet (met ronde gaatjes) gebruiken.

10.40 uur – Dwingeloo is er ook klaar voor

10.40 uur – Live online meekijken?
Op YouTube zijn inmiddels diverse live streams gestart, waardoor je zelfs vanaf je (thuis)werkplek naar de zonsverduistering kunt kijken. Hieronder vind je onze favoriete streams.

10.12 uur – De zonsverduistering is officieel begonnen (maar nog niet hier)
De zonsverduistering is officieel begonnen, maar het duurt nog even voordat we deze gebeurtenis in Nederland en Vlaanderen kunnen aanschouwen. Rond 11:14 begint de zonsverduistering in de Benelux. Eerst zijn de westelijke steden aan beurt (Oostende 11:14, Brugge 11:15, Middelburg 11:16, Rotterdam/Antwerpen 11:17). In het oosten begint de zonsverduistering iets later (Bastenaken 11:20, Arnhem 11:20, Groningen 11:22).

10.07 uur – Tennet koopt extra stroom in
De zonsverduistering is een probleem voor netbeheerders. Netbeheerder TenneT verwacht dat door de zonsverduistering plotseling 800 megawatt aan zonne-energie wegvalt en koopt reservestroom in.

9.50 uur – Maquette laat zien hoe het werkt
Een mooie video van een maquette van de Vlaamse volkssterrenwacht Mira. Hier is goed te zien hoe de maan voor de zon (de lamp aan de linkerkant) schuift.

9.35 uur – Ringvormige zonsverduistering zien? Ga naar de noordpool!
In grote delen van Europa is vandaag een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. In delen van Canada, Groenland en Rusland vindt het maximum plaats. Daar is een ringvormige zonsverduistering te zien. De kaart hieronder is afkomstig van TimeAndDate.com.

9.20 uur – Hoe ziet een zonsverduistering er in de ruimte uit?
Als astronauten tijdens een zonsverduistering naar de aarde kijken, dan zien ze een donkere vlek over het aardoppervlak glijden. Deze schaduw is donkerder bij een volledige verduistering dan bij een ringvormige zonsverduistering (zoals die van vandaag). De foto hieronder is gemaakt door de Himawari-8-satelliet tijdens de volledige zonsverduistering op 9 maart 2016.

9.12 uur – Eclipsbrilletjes zijn nog verkrijgbaar
Wil je nog last minute een eclipsbrilletje kopen? Bel naar een sterrenwacht in de buurt of vraag even na bij opticiens of boekhandels. Zo geeft het Eise Eisinga Planetarium (Franeker) aan dat er nog brilletjes te koop zijn bij de balie. Je kunt ook op Marktplaats kijken en direct een afspraak maken met een verkoper om het brilletje op te halen.

8.50 uur – Zo schuift de maan voor de zon
Benieuwd wat je vandaag te zien krijgt? De animatie hieronder laat duidelijk zien waar en hoe snel de maan voor de zon schuift.

8.45 uur – Tip: kijk of je een oud eclipsbrilletje hebt liggen
Eclipsbrilletjes gaan doorgaans langer mee dan één keer. Maar… controleer goed of het oude brilletje niet beschadigd is. Zijn er krassen te zien op de folie, dan is het beter om een nieuw brilletje te gebruiken.

8.40 uur – Het wordt een zomerse dag
Goed nieuws voor eclipsliefhebbers. Vandaag schijnt de zon in het hele land uitbundig, meldt Buienradar. In het noordoosten begint de dag met plaatselijk dichte mist, deze zal al snel verdwijnen. Later op de dag kunnen wat stapelwolkjes vormen, maar die gooien gelukkig geen roet in het eten. Overal in Nederland is de gedeeltelijke zonsverduistering goed te spotten.

8.30 uur – Eisinga spotte vergelijkbare eclips
Amateur-astronoom Eise Eisinga – bouwer van het beroemde planetarium in Franeker – maakte schitterende tekeningen van zonsverduisteringen. De tekening hieronder lijkt op de verduistering die we vandaag zien.

8.25 uur – Welkom in het liveblog!
Hier plaatsen we vandaag foto’s van de zonsverduistering, actuele informatie en natuurlijk de beste tweets. Tweet met hashtag #zonsverduistering of stuur ons jouw foto’s per mail: info@scientias.nl.

Bronmateriaal

Afbeelding bovenaan dit artikel: NASA

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd