Litouwen sluit enige kerncentrale

 TECHNOLOGIE  Litouwen gaat vanavond haar enige kerncentrale sluiten. De kerncentrale stamt uit het Sovjettijdperk en voldoet niet aan de veiligheidseisen van de Europese Unie. Litouwen is lid van de EU en sluit daarom de centrale. Er is één probleem: het land moet nu de energie uit Rusland halen. Het gevolg: hogere energieprijzen.

Momenteel voorziet de kerncentrale tachtig procent van het totale energiegebruik in Litouwen. Wanneer de centrale sluit, moet de meeste energie ergens anders vandaan komen. Litouwen krijgt 820 miljoen euro van de Europese Unie om de ingrijpende actie te steunen. Het land krijgt vanaf morgen elektriciteit uit Rusland, wat betekent dat de energieprijs fors stijgt.

De Ignalina kerncentrale opende 26 jaar geleden haar deuren in Visaginas. Critici beweren dat de kerncentrale nog steeds goed genoeg is om tien tot vijftien jaar operatief te blijven. De kans op een incidident is volgens hen minimaal.

Litouwen wil in de toekomst mogelijk een nieuwe kerncentrale bouwen op de plek van de oude. Daarvoor zijn miljarden euro’s nodig en in deze crisistijd durft het Europese land het nog niet aan. Maar misschien in de toekomst!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd