Linkshandigen zijn toch niet creatiever dan rechtshandigen

linkshandig

Linkshandigen strijken al jaren met de eer dat zij creatiever zijn dan rechtshandigen. Dit blijkt niet te kloppen. Mensen zonder een handvoorkeur zijn wel creatiever.

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen lanceerden vorig jaar een online test om onderzoek te doen naar handvoorkeur en bepaalde eigenschappen. Op de site Helpeenhandje.nl konden deelnemers aangeven hoe creatief, artistiek en opvliegend ze waren.

voorkeur-artistiekIn totaal deden 30.000 mensen mee aan het onderzoek. De belangrijkste conclusie is dat linkshandigen niet creatiever zijn dan rechtshandigen. “Linkshandigen schatten zich iets creatiever dan rechtshandigen maar deelnemers zonder handvoorkeur of met zwakke handvoorkeur steken hierboven uit,” schrijven de onderzoekers op de website. “Dit wordt bevestigd door de feitelijke inschatting van creativiteit op basis van wat deelnemers opgaven aan hoe sterk ze bij creatieve hobby’s of activiteiten betrokken zijn (bijvoorbeeld tekenen, musiceren, ontwerpen etc.).” Rechts is de gemiddelde artistieke creativiteit te zien per handvoorkeur. Mensen die matig rechts zijn, zijn creatiever dan mensen die matig links of sterk links zijn.

Meer linkshandigen in de winter

Mannen die in de november, december of januari geboren worden, hebben een grotere kans om linkshandig te zijn. Dat hebben onderzoekers ontdekt. Het zou alles te maken hebben met de hormonen.

Gezondheidsproblemen
Verder hebben linkshandigen niet meer gezondheidsproblemen dan rechtshandigen. Tegen de mythe in rapporteerden rechtshandigen meer gezondheidsproblemen dan linkshandigen. Rechtshandigen zijn vaker en langer ziek.

Linkshandigen zijn niet agressiever
Sommige wetenschappers vermoeden dat linkshandigen vaker vechtersbaasjes zijn, omdat linkshandigheid een verrassingseffect heeft in gevechten. De gemiddelde vechter verwacht een hoek van rechts, dus een vuist van links kan het verschil maken. Toch zijn linkshandigen helemaal niet opvliegend, strijdlustig of agressief.

Aantal kinderen
Een andere opvallende conclusie is dat mensen met een sterke handvoorkeur (links of rechts) meer kinderen blijken te hebben dan mensen met een zwakke of geen handvoorkeur. Ook hebben zij een iets grotere kans op dyslexie.

Bronmateriaal

"Uitkomsten" - Helpeenhandje.nl

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd