‘Linkshandigen zijn angstiger’

Linkshandigen zijn veel gevoeliger voor angst dan mensen die rechts zijn, zo vertelt onderzoeker Carolyn Choudhary.

De onderzoekers lieten proefpersonen een fragment uit de film Silence of the Lambs zien. Na afloop moesten de proefpersonen vertellen wat ze hadden gezien. De mensen die links waren, deden dat veel slordiger dan de rechtshandigen. Sterker nog: zij vertelden op een manier die ook veel mensen met een posttraumatische stressstoornis erop nahouden. Hun verhaal was gefragmenteerd en er werd veel herhaald.

Conferentie
Onderzoeker Carolyn Choudhary presenteert de resultaten van het onderzoek deze week tijdens een conferentie van de British Psychology Society. “Mensen die linkshandig waren hadden gefragmenteerde herinneringen (aan het filmfragment, red.) en herhaalden meer,” legt Choudhary uit.

Eerder onderzoek
Heel verrassend is het onderzoek niet. Uit een eerder onderzoek van Choudhary bleek al dat linkshandigen een veel grotere kans hadden op een posttraumatisch stresssyndroom dan hun rechtshandige tegenhangers.

Choudhary denkt de resultaten wel te kunnen verklaren. “De fouten die zij (de linkshandigen, red.) maakten, waren subtiele foutjes in het verbaal ophalen van herinneringen. Het lijkt erop dat deze te maken hebben met de manier waarop het brein tijdens angstige gebeurtenissen herinneringen aanmaakt. Het is duidelijk dat de twee hersenhelften verschillende rollen hebben in PTSS (posttraumatisch stresssyndroom, red.) en de rechtse helft van het brein lijkt betrokken bij angst. Bij mensen die linkshandig zijn, is de rechtse hersenhelft dominant, dus het kan daar iets mee te maken hebben.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd