Linkshandigen: ‘rechts is fout’

Door de eeuwen heen worden linkshandigen geassocieerd met dood, hekserij en de duivel. Door wie? Door de meerderheid: de rechtshandigen. Nieuw onderzoek wijst uit dat linkshandigen anders denken dan rechtshandigen. Alles wat rechts is, is fout, lelijk, ongelukkig en stom.

Daniel Casasanto van de universiteit van Stanford voerde een interessant experiment uit. Links- en rechtshandigen moesten twee vierkanten tekenen met daarin goede en slechte dingen. De meeste rechtshandigen tekenden het goede vierkant rechts, terwijl de meeste linkshandigen het vierkant met goede dingen links tekenden.

Daarna moesten de deelnemers een paar objecten of mensen beoordelen, zoals ‘wie is het intelligentst’ of ‘wie is gelukkiger’. Wat blijkt: rechtshandigen beoordelen objecten of mensen aan de rechterkant positiever dan linkshandigen. Linkshandigen kiezen vaker voor de linkerhelft.

“Links of rechts domineert het leven”, zegt Casasanto. “Van de manier hoe doden worden begraven tot de positie waar mannen en vrouwen aan tafel zitten: het heeft allemaal te maken met links en rechts.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd