Link tussen dementie en overgewicht

Mensen met overgewicht lopen in vergelijking met hun slankere leeftijdsgenoten een grotere kans om dement te worden.. Dat concluderen wetenschappers nadat ze 700 mensen van middelbare leeftijd hebben bestudeerd. Daarmee worden vermoedens nu werkelijkheid.

Volgens de onderzoekers wordt de kans op dementie naarmate iemand dikker wordt steeds groter. Hoe meer visceraal vet – vetweefsel dat rond de organen zit – des te kleiner het totale hersenvolume wordt. En dementie is in sterke mate het gevolg van een kleiner hersenvolume.

“Het is niet echt een verrassing,” vindt onderzoeker Susanne Sorensen. “Een grote maag wordt geassocieerd met een hoge bloeddruk, cholesterol en diabetes. Dat zijn allemaal enorme risicofactoren als het gaat om dementie.”

Er is – ook al stapelt het bewijs omtrent overgewicht en dementie zich steeds verder op – nog meer onderzoek nodig om het verband duidelijk in kaart te brengen. Naar verwachting wordt dementie namelijk een steeds omvangrijker probleem. “Eén op de drie mensen ouder dan 65 jaar zal dement worden.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd