Lijkt ook de agressieve hond op zijn baasje?

Een nieuw onderzoek helpt heel wat vooroordelen over eigenaren van honden die als agressief te boek staan, uit de wereld. Nee, ze zijn niet asociaal, wel wat onaangenaam.

De onderzoekers verzamelden een groep jonge mensen en vroegen ze welk hondenras ze het meest aansprak. Hierbij konden ze kiezen uit rassen die als agressief worden gezien (bijvoorbeeld de bulterriër of boxer), maar ook uit honden die als heel vriendelijk en absoluut niet agressief worden gezien (bijvoorbeeld retrievers). Ook vulden de proefpersonen een persoonlijkheidstest in.

Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat mensen die niet zo heel prettig in de omgang zijn (en dus minder om het welzijn van andere geven, wantrouwender en onvriendelijker zijn en zich sneller vijandig opstellen), vaker voor honden kiezen die als agressief te boek staan. Dat onderschrijft de volkswijsheid dat baasjes en honden een vergelijkbare persoonlijkheid hebben, zo concluderen de onderzoekers in een persbericht. Ook bleken de mensen met een voorliefde voor deze honden vaak heel nauwgezet te zijn. En dat zijn best verrassende conclusies. Vaak wordt namelijk gedacht dat eigenaren van een agressieve hond onverantwoordelijk zijn en nu blijkt dat ze juist heel goed over dingen nadenken en voorzichtig zijn. Ook bleken mensen de voorliefde voor een hond die als agressief te boek stond niet te ontlenen aan hun verlangen naar sociale status. De hond was dus geen manier om zich te profileren en eventueel een partner aan te trekken. Ook bleek de keuze voor een hond die als agressief bekend staat niet samen te hangen met crimineel gedrag.

WIST U DAT…

…onze lichaamstaal honden helemaal op het verkeerde been kan zetten?

Vooroordelen
Daarmee ontkracht dit onderzoek heel wat vooroordelen over de eigenaren van honden die als agressief te boek staan. “Dit soort onderzoek is heel belangrijk,” stelt onderzoeker Vincent Egan. “Het laat zien dat aannames niet het hele plaatsje laten zien. Men neemt aan dat eigenaren van agressieve honden (of honden die als agressief worden beschouwd) asociale opscheppers zijn. Maar wij konden geen mensen met een voorliefde voor agressieve honden vinden die meer crimineel gedrag vertoonden of meer met zichzelf pronkten.”

Aangenaam
Al met al had de mate van ‘aangenaamheid’ de grootste invloed op de keuze van mensen. “We zijn verbaasd dat de poging om een partner te vinden geen invloed had,” stelt Egan. Maar hij denkt dat wel te kunnen verklaren. “Een voorliefde voor een hond die niet agressief is kan ook veel zeggen over een persoon: een labrador of een poedel hebben, is net zo profilerend als een pitbull met een hondenriem met pinnen.”

Het onderzoek kan onze kijk op eigenaren van agressieve honden wellicht wat veranderen. Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Anthrozoos.

Bronmateriaal

"University of Leicester study finds low Agreeableness linked to a preference for aggressive dogs" - Le.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Morten Skovgaard (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd