Ligt Obama vannacht wakker?

Morgen houdt Obama een nu al historische speech in Florida. Hij zal dan de keuze voor het nieuwe toekomstplan van NASA onderbouwen ten overstaan van werknemers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Het wordt geen makkelijke speech voor Obama, want door zijn nieuwe plan staan mogelijk 27.000 banen op de tocht.

Het nieuwe plan, dat in januari werd gepresenteerd, kent veel tegenstanders. NASA-baas Charles Bolden staat achter het nieuwste plan van Obama en werd in februari geroosterd door Senaatlid Alan Grayson. In het nieuwe plan staat dat NASA geen maanbasis op de maan gaat bouwen. Wel gaat de ruimtevaartorganisatie geld besteden aan de verlenging van het gebruik van het internationale ruimtestation. Daarnaast krijgen private firma’s, zoals SpaceX, geld om ruimtecapsules te bouwen.

Apollo 11-held Neil Armstrong vindt de beslissing om niet door te gaan met het Constellation-programma “destructief”. Ook andere Apollo-astronauten, zoals James Lovell en Eugene Cernan, stuurden een open brief naar NASA met kritiek op de nieuwe koers.

Volgens de Washington Post zal Obama morgen meer details onthullen over het nieuwe ruimteplan. De krant verwacht dit de critici tot zwijgen brengt. Zo zal Obama waarschijnlijk toegeven aan de kritiek en het plan deels herzien. Mogelijk kiest hij toch voor het ontwerpen van een zware raket om astronauten naar asteroïden, de maan, de manen van Mars en Mars te brengen.

Alle ogen zijn gericht op morgen. Gaat Obama een nieuw plan onthullen? Of blijft hij bij het oude plan? In dat laatste geval krijgt hij het heel moeilijk morgen. Mijnheer de president, slaap zacht!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd