‘LIGO komt vandaag nog met breaking news’

Er lijkt weer een grote aankondiging omtrent zwaartekrachtsgolven in de lucht te hangen!

Albert Einstein voorspelde het bestaan van zwaartekrachtsgolven meer dan 100 jaar geleden al. Maar tot voor kort waren de zwaartekrachtsgolven – rimpelingen in de ruimtetijd – nog nooit waargenomen. In februari 2016 kwam daar verandering in. Twee LIGO-observatoria detecteerden zwaartekrachtsgolven die tijdens de samensmelting van twee zwarte gaten waren ontstaan. Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder en zijn zwaartekrachtsgolven in totaal al drie keer waargenomen (ook in juni 2016 en juni 2017). En elke keer waren ze het resultaat van samensmeltende zwarte gaten.

Neutronensterren?
Maar sinds eind augustus gaan er geruchten dat LIGO voor de vierde keer zwaartekrachtsgolven heeft gedetecteerd. Alleen zouden die zwaartekrachtsgolven nu afkomstig zijn van een andere bron: mogelijk twee samensmeltende neutronensterren.

Aankondiging
Inmiddels zoemen die geruchten al een maand rond, terwijl LIGO-woordvoerders zich in stilzwijgen hullen. Zou de geruchtenmolen – mede op gang gebracht door onderstaande tweets van astrofysicus Craig Wheeler – dan onterecht overuren hebben gedraaid? Nee, zo lijkt het. Want vanavond om 18.30 uur (Nederlandse tijd) komt LIGO dan eindelijk met een aankondiging. En in het licht van eerdere geruchten zou het een baanbrekende aankondiging moeten worden.

Wat zegt LIGO?
Natuurlijk hebben we even gepolst bij LIGO hoe dat zit, maar ze houden de lippen stijf op elkaar. Wel bevestigen ze dat er vanavond een aankondiging volgt en dat zwaartekrachtsgolven centraal staan. Daarnaast zou de aankondiging draaien om een observatie die op 14 augustus heeft plaatsgevonden.

Voor nu zit er niets anders op dan af te wachten waar LIGO mee komt. Je leest het vanavond natuurlijk op Scientias.nl. Tot die tijd kun je je wel alvast een beetje inlezen. Bijvoorbeeld door in dit artikel te duiken waarin natuurwetenschappers Pascal van der Aa uitgebreid uit de doeken doet wat zwaartekrachtsgolven precies zijn en waarom onderzoekers er zo dol op zijn. “Het waarnemen van zwaartekrachtsgolven is één van de puzzelstukjes die nog ontbraken in de zoektocht naar ons begrip van het heelal.”

Bronmateriaal

Afbeelding bovenaan dit artikel: LIGO / T. Pyle

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd