Lieveheersbeestje verandert zijn kleur

Zwart met rode stippen is uit: rood met zwarte stippen is in. En dat heeft niet zozeer te maken met mode, maar meer met temperatuur, zo blijkt.

Er is een flinke verandering gaande binnen de lieveheersbeestjes-populatie. Die verandering speelt zich met name in het binnenland van ons kikkerlandje af. Hier waren de lieveheersbeestjes altijd voornamelijk zwart met rode stippen, maar de laatste dertig jaar gooien de beestjes het roer om en is rood met zwarte stippen weer helemaal in.

Oorzaak
Het hield onderzoeker Paul Brakefield bezig. Een oorzaak voor het kleurverschil kon hij wel bedenken. Het moest met temperaturen te maken hebben. Een zwart lieveheersbeestje blijft gemakkelijker warm in een koeler klimaat. Vandaar ook dat de rode lieveheersbeestjes aan de kust in de meerderheid zijn: het rode kleurtje moet voorkomen dat ze het te warm krijgen.

Klein

Bekijk het lieveheersbeestje hier (helemaal onderaan) van heel dichtbij.

Generaties
En die hypothese blijkt te kloppen. De onderzoekers bestudeerden vijftig generaties lieveheersbeestjes. Ze vonden steeds meer rode exemplaren. Ook landinwaarts. Uiteindelijk was nog maar twintig procent van de lieveheersbeestjes zwart. En die ontwikkeling blijkt precies samen te vallen met de ontwikkelingen in temperatuur. Het gebied waarin de onderzochte lieveheersbeestjes woonden, was namelijk warmer geworden, zo meldt het blad Heredity.

Volgens de onderzoekers zijn de rode lieveheersbeestjes door een hele sterke natuurlijke selectie in de meerderheid geraakt. Blakefield zou een nader onderzoek nog wel zien zitten. Maar het komt er hoogstwaarschijnlijk niet. De bestudeerde tweestippelige lieveheersbeestjes zijn namelijk op het moment van schrijven bijna niet meer te vinden. Een ander lieveheersbeestje dat in broeikassen in België werd gehouden, is losgebroken en heeft het gebied van de tweestippelige lieveheersbeestjes ingenomen. Ze zijn vrijwel niet meer te vinden. Dat geldt zowel voor de rode als de zwarte exemplaren. Ze gingen prima met hun tijd en temperatuur mee, maar tegen een nieuwe soort waren ze klaarblijkelijk niet opgewassen.

Bronmateriaal

"Ladybugs Changed Color in Response to Climate Change" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Jürgen Mangelsdorf (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd