Lieveheersbeestje ontdekt dat zijn kopje kan laten verdwijnen

Een student heeft in het zuidwesten van Montana een bijzonder lieveheersbeestje gevangen. Het gaat om een nieuwe soort kever die ook nog eens in staat is om zijn hoofdje te laten verdwijnen.

Student Ross Winton had in de zandduinen van Montana enkele vallen neergezet in de hoop wat interessante insecten te vangen. Toen hij één van de vallen opende, trof hij er iets bijzonders aan. Het zou een heel nieuwe soort zijn, maar dat realiseerde Winton zich toen nog niet. Het lieveheersbeestje is bijzonder klein, dus hij dacht dat hij een deel van het lijfje van een mier in handen had. Een veronderstelling die niet zo heel gek was: het beestje leek geen hoofd te hebben en was niet zo kenmerkend gekleurd als de meeste lieveheersbeestjes.

Verstopt
Toen Winton het lieveheersbeestje nog eens goed bestudeerde, ontdekte hij dat het toch een hoofdje had. Het zat alleen verstopt in de borstkas van het kevertje. Het lijkt een beetje op de manier waarop een schildpad zijn hoofd kan laten verdwijnen: ook het lieveheersbeestje kan zijn kop intrekken en in zijn lijfje verstoppen.

WIST U DAT…

…hoe roder een lieveheersbeestje is, hoe giftiger deze is?

Nieuwe soort, nieuw geslacht
Winton nam het beestje mee naar entomoloog Michael Ivie en samen ontdekten ze dat het om een hele nieuwe soort ging. Eerder was in Idaho van deze soort al wel een vrouwtje opgedoken, maar om een nieuwe soort lieveheersbeestje officieel te kunnen registeren, is een mannetje nodig. En laat Winton nu een mannetje gevangen hebben! “Zonder dat mannelijke exemplaar zou de soort niet geregistreerd kunnen worden,” vertelt Ivie. En het lieveheersbeestje is niet alleen een nieuwe soort: de onderzoekers hebben deze ook in een heel nieuw geslacht geplaatst. Dat heeft alles te maken met het feit dat het lieveheersbeestje zijn kopje kan laten verdwijnen. Onduidelijk is nog waarom de kever deze vaardigheid ontwikkeld heeft.

Het lieveheersbeestje is ongeveer 1 millimeter lang. Tot op heden zijn in de VS slechts één mannetje en één vrouwtje teruggevonden. En daarmee gaat de soort – die de naam Allenius ivei heeft gekregen – voorlopig de boeken in als het meest zeldzame lieveheersbeestje in de VS.

Bronmateriaal

"Tiny 'headless' insect turns out to be rarest ladybug in the United States" - Montana.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Michael Ivie.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd