Wanneer een liervogel zingt, dan beweegt hij zijn lichaam op een gechoreografeerde manier mee. Voor elk verschillend liedje heeft hij ook weer andere, passende dansmoves. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.
“Net zoals wij walsen op walsmuziek, maar de salsa dansen op salsamuziek, maken liervogels op het ene liedje – dat klinkt als een arcadespelletje uit de jaren tachtig – stapjes opzij met hun staart breed uit en springen ze en klappen ze met hun vleugels wanneer ze enkele losse kreten slaken,” vertelt onderzoeker Anastasia Dalziell. Dit filmpje laat prachtig zien wat ze precies bedoelt.
Indruk maken
Op het filmpje ziet u een mannelijke liervogel dansen. Hij maakt zijn dansje voor dames die voorafgaand aan het broedseizoen meerdere dansende mannetje bezoeken. Het mannetje dat de meeste indruk maakt, mag met het vrouwtje paren. Wat de succesformule is, oftewel wat een mannetje precies moet doen om indruk te maken, is de onderzoekers onduidelijk. “Soms zie ik een vrouwtje nadat ze een in mijn ogen perfect optreden van een mannetje gezien heeft, weglopen en de buurman bestuderen,” vertelt Dalziell.
Hard werken
Net als wij mensen moeten oefenen wanneer we een perfecte wals willen dansen, moet ook de liervogel hard werken om een goede danser te worden. Volgens de onderzoekers oefenen de mannetjes in aanloop naar volwassenheid wel enkele jaren op rij. En zelfs dan maken de vogels nog wel eens fouten, zo ontdekten de onderzoekers toen ze enkele dansende liervogels bestuderen. Dat er foutjes insluipen, wijst erop dat het dansen een hele opgave is voor de liervogels, zo stellen de onderzoekers in het blad Current Biology.
Het onderzoek laat maar weer eens zien hoe nauw muziek en dans met elkaar verbonden zijn. Ook in de natuur. Overigens hoeven de liervogels niet per se te dansen als ze zingen: ze kunnen ook zingen zonder dansbewegingen te maken. En dat doen ze soms ook. Maar in het broedseizoen redden ze het daar natuurlijk niet mee.