‘Liefhebbers van zombie- en horrorfilms waren beter voorbereid op de pandemie’

Dit soort films dienen blijkbaar als een mentale oefening voor werkelijke rampzalige gebeurtenissen.

Post-apocalyptische verhalen waarin een plukje mensen zo goed en zo kwaad als het kan probeert te overleven op een uitgestorven aarde. Het zijn populaire onderwerpen die door menig scenarioschrijver en auteur zijn omarmd. Hoewel velen van dit soort doemverhalen kunnen genieten en ze beschouwen als niets meer dan een onschuldige guilty pleasure, realiseren ze zich waarschijnlijk niet dat dit soort zombie- en horrorfilms hen onbewust heeft voorbereid op de realiteit van 2020…

Enquête
In de studie ontwierpen de onderzoekers een enquête die uitgevoerd werd onder 310 mensen. Dertien vragen in het onderzoek beoordeelden positieve en negatieve veerkracht. Een set van zes vragen behandelde de voorbereiding op de pandemie. De deelnemers gaven vervolgens aan in hoeverre verschillende filmgenres in hun straatje pasten, waaronder horror, zombie, psychologische thrillers, het bovennatuurlijke, apocalyptisch / post-apocalyptisch, sciencefiction, buitenaardse invasies, misdaad, komedie en romantiek. Vervolgens werden de deelnemers gevraagd naar ervaringen uit het verleden en het heden en hun interesse in films die expliciet over pandemieën gingen.

Mentale oefening
De vragenlijst leidt tot een interessante ontdekking. Want het onderzoek onderstreept dat liefhebbers van zombie- en horrorfilms beter voorbereid waren op de huidige pandemie. “We ontdekten dat mensen die vóór de uitbraak van het coronavirus al bepaald soort films keken, erdoor geholpen leken te zijn tijdens de pandemie,” concludeert onderzoeker John Johnson. “Hoe meer films over zombies, buitenaardse invasies en apocalyptische pandemieën mensen voorafgaand aan COVID-19 hadden gezien, hoe beter ze omgingen met de feitelijke, huidige pandemie. Dit soort films dienen blijkbaar als een mentale oefening voor werkelijke rampzalige gebeurtenissen.”

Voorbereiding op het leven
Het betekent dat mensen die van zombie- en horrorfilms houden, beter met de huidige situatie om kunnen gaan dan mensen die niet zo van angstaanjagend amusement houden. En dat is interessant. “ Verhalen zijn dus niet alleen maar leuk,” stelt Johnson. “Ze bereiden je ook voor op het leven.”

Inhaalslag
Wie nu denkt snel een inhaalslag te kunnen maken door zombie- en horrorfilms te gaan kijken, komt helaas bedrogen uit. Want waarschijnlijk is het nu te laat. “Ik weet niet zeker of het nu nog nuttig is om in onze huidige situatie zulke films op te zetten,” zegt Johnson bedenkelijk. Dat betekent echter niet dat je je niet alvast kunt gaan voorbereiden op de volgende catastrofale gebeurtenis. “Wat ik weet van pandemieën en andere levensbedreigende gebeurtenissen, is dat soortgelijke toekomstige uitdagingen absoluut onvermijdelijk zijn,” gaat Johnson verder. “Het verleden wordt vaak te gemakkelijk vergeten. Wie herinnerde zich bijvoorbeeld de Spaanse griepepidemie, totdat wetenschappers dat stukje geschiedenis tijdens COVID-19 naar voren brachten?”

Al met al wijzen de bevindingen erop dat het lezen van verhalen uit boeken, het kijken van films en het spelen van videospellen mogelijk niet alleen nutteloos tijdverdrijf is. “Het is een manier om ons gesimuleerde realiteiten voor te stellen,” stelt Johnson. “En die kunnen ons helpen voorbereiden op toekomstige uitdagingen.” En dus is het nooit te laat om je voor te bereiden op de volgende hindernis in het leven. Filmpje vanavond?

Wist je dat…

…er vaak meer dood en verderf zit in kinderfilms dan in films voor volwassenen? Ze lijken zo onschuldig: animatiefilms voor kinderen. Maar schijn bedriegt. Onderzoek toonde een aantal jaar geleden aan dat karakters in deze films een twee keer grotere kans hebben om het loodje te leggen dan in films voor volwassenen. Lees hier snel verder!

Bronmateriaal

"Zombie movies prepared you for the pandemic" - Penn State

Afbeelding bovenaan dit artikel: Sammy-Williams via Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd