Liefde werkt pijnstillend

Verliefdheid kan voor enorm veel pijn zorgen, maar pijn ook verminderen. Dat eerste blijkt wel uit snotterfilms op tv en dat laatste uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek. Studenten die pijn hadden en ondertussen naar foto’s van hun geliefde keken, ervoeren de pijn veel minder heftig dan studenten die naar foto’s van kennissen keken.

De onderzoekers verzamelden vijftien studenten die nog maar net een relatie hadden en zorgden ervoor dat zij milde pijn ervoeren. Alle studenten hadden foto’s van hun geliefden en kennissen meegebracht en kregen deze tijdens het experiment te zien. Ook werden ze aan een functionele MRI-scan onderworpen.

Morfine
De onderzoekers ontdekten dat de studenten die naar hun geliefden keken, de pijn minder heftig ervoeren dan de studenten die naar een foto van een kennis keken. Onderzoeker Jarred Younger concludeert dat liefde ergens hetzelfde effect heeft als pijnstillers zoals morfine en drugs zoals cocaïne. In het brein komt een stofje vrij dat een goed gevoel geeft.

Dopamine
Het is al langer bekend dat sterke gevoelens van liefde voor sterke activiteiten in bepaalde delen van het brein zorgen. In sommige van deze delen wordt dopamine aangemaakt. Dit goedje geeft een goed gevoel en komt onder meer vrij wanneer we snoepen of cocaïne gebruiken.

Welzijn?
Het is onduidelijk of het effect van de liefde enkel werkt bij mensen die nog maar net een relatie hebben. Het is mogelijk dat mensen die al langer samen zijn het voor de pijnstilling niet moeten hebben van verliefdheid, maar van gevoelens van welzijn en comfort. Ook die kunnen stofjes opwekken die de pijn verminderen.

Volgens experts is het belangrijk dat doktoren er rekening mee houden dat mensen die zich alleen en depressief voelen een lagere pijngrens hebben. Voor deze mensen moet meer tijd worden uitgetrokken, zo menen zij.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd