Waar in het brein ‘woont’ de liefde? En ‘woont’ deze op dezelfde plaats als het seksuele verlangen? Nieuw onderzoek biedt antwoorden. Liefde en seks blijken een latrelatie te hebben.
“Liefde en verlangen blijken twee verschillende delen van het brein te activeren,” vertelt onderzoeker Jim Pfaus van de Concordia University. “Maar die twee gebieden hangen wel met elkaar samen.”
Analyse
Hoe weet Pfaus dat? Hij analyseerde daarvoor de resultaten van 20 onderzoeken, zo is in het blad Journal of Sexual Medicine te lezen. Tijdens die onderzoeken waren experimenten uitgevoerd. Studenten keken naar foto’s en terwijl ze dat deden, werd hun hersenactiviteit gemeten. Soms waren die foto’s seksueel getint. Soms stonden op de foto’s mensen waar de proefpersonen van hielden.
Verschillende hersengebieden
Het onderzoek levert duidelijke resultaten op. Liefde en seksueel verlangen activeren elk een ander deel van het stratium. Het deel dat geactiveerd wordt bij seksueel verlangen, werd actief bij het zien van prettige dingen. Bijvoorbeeld seks of eten. Het deel dat actief werd als er sprake is van liefde, werd actief wanneer dingen die prettig zijn ook een inherente waarde krijgen. Gevoelens van verlangen kunnen dus overgaan in liefde, maar worden daarbij wel in twee verschillende hersengebieden verwerkt.
Verslavend
Het deel van het stratium dat in bovenstaande situatie actief wordt, is eerder ook al in verband gebracht met drugsverslavingen. En dat is niet zo vreemd, stelt Pfaus. “Liefde is eigenlijk een gewoonte die ontstaat uit seksueel verlangen, wanneer verlangen wordt beloond. Het werkt in het brein op dezelfde manier als wanneer mensen verslaafd raken aan drugs.”
Abstract
De onderzoekers ontdekten ook dat bepaalde delen van het brein minder actief zijn wanneer mensen liefde ervaren. “Seksueel verlangen heeft een specifiek doel, liefde is abstracter en complexer en ook minder afhankelijk van de fysieke aanwezigheid van iemand anders.”
Het onderzoek is baanbrekend. Het is voor het eerst dat de hersenactiviteit van zowel liefde als verlangen samen worden bestudeerd. “We wisten niet wat we konden verwachten. De twee konden compleet van elkaar gescheiden zijn. Maar het blijkt dat de liefde en verlangen verschillende hersengebieden activeert en dat die wel met elkaar samenhangen. Ik zie dit onderzoek als een hoeksteen en hoop dat het leidt tot meer studies die ons een beter idee kunnen geven van waar liefde zich in het brein ophoudt.”