Lid zijn van een groep verhoogt zelfvertrouwen

groep

Wanneer iemand lid is van meerdere, belangrijke groepen, dan geeft hem dit meer zelfvertrouwen dan wanneer hij alleen vrienden heeft. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek.

Australische en Amerikaanse wetenschappers werkten samen met schoolkinderen, ouderen en oud-daklozen om te kijken wat voor invloed een lidmaatschap van een groep heeft op mensen. De onderzoekers beweren dat deel uitmaken van een groep zorgt voor een verhoogd zelfvertrouwen, maar dan moet de identiteit van de groep wel bepalend zijn voor de identiteit van de individu.

Een goed voorbeeld is lid zijn van een kerk. Neem bijvoorbeeld protestanten: iedere protestant gelooft dat hij een kind van God is. Omdat een protestant zichzelf ziet als koningskind en weet dat zijn leven een doel heeft, zal zijn zelfvertrouwen toenemen. Overigens betekent dit niet dat je religieus moet zijn om meer zelfvertrouwen te krijgen. Je kunt ook lid worden van organisaties die goed doen. Denk bijvoorbeeld aan stichtingen die drinkwaterputten bouwen in Afrika of die zwerfafval in de bermen tegengaan. Je kunt heel makkelijk op ideeën komen voor groepen waar je lid van kunt worden. Ben je dol op astronomie? Word vrijwilliger bij de lokale sterrenwacht. Een liefhebber van archeologie? Koop een metaaldetector, sluit je aan bij een plaatselijke groep en ga op zoek naar unieke bodemvondsten.

Lens
“Groepen bestaan uit mensen die dezelfde waarden, ideeën of overtuigingen hebben”, zegt hoofdauteur Jolanda Jetten van het paper, dat in PLOS ONE is verschenen. “Deze groepen fungeren als een soort lens, waardoor we de wereld zien.”

Positieve bijwerkingen
Wie weinig zelfvertrouwen heeft, kan natuurlijk een therapie volgen, maar de onderzoekers benadrukken dat het beter is om lid te worden van verschillende verenigingen. Een rijk sociaal leven en op meerdere manieren sociaal betrokken zijn zorgt voor een natuurlijke ‘boost’ van iemands zelfvertrouwen. En dan hebben we het nog niet eens over de positieve bijwerkingen. Iemand die lid is van meerdere groepen is gezonder, gelukkiger en leeft langer.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd