Lichtgevende ijsklontjes waarschuwen als u te diep in het glaasje kijkt

  ijsblokje

  Een wetenschapper van MIT heeft lichtgevende ijsklontjes ontwikkeld die bijhouden hoeveel u al gedronken heeft en u waarschuwen wanneer u te diep in het glaasje kijkt. En als het allemaal echt uit de hand loopt, sturen de ijsklontjes zelfs een sms’je naar een vriend.

  De ijsklontjes zijn een idee van onderzoeker Dhairya Dand. Dat deze lichtgevende ijsklontjes wel eens een gat in de markt kunnen zijn, weet hij als geen ander. Enkele maanden geleden keek Dand zelf te diep in het glaasje en belandde in het ziekenhuis. Hij had een complete black-out, veroorzaakt door te veel alcohol. Zonder dat hij het zelf gemerkt had, had hij tijdens dat gezellige feestje de ene na de andere borrel achterover geslagen. En op het moment dat hij zich ervan bewust werd dat hij al te veel op had, was het te laat.

  Oranje
  Drie maanden na het feestje, ontwikkelde Dand ijsklontjes die tijdens een volgend feestje een oogje in het zeil kunnen houden. De lichtgevende ijsklontjes houden bij hoe snel en hoe veel mensen drinken. Aan het begin van de avond geven ze groen licht af, maar wanneer de avond vordert en u meer drinkt, worden ze oranje. En als u meer drinkt dan goed voor u is, geven ze rood licht. Mocht de situatie helemaal uit de hand lopen, dan sturen ze (middels uw smartphone) een sms’je naar een vriend.

  WIST U DAT…

  …de vorm van een glas invloed heeft op hoe snel we alcohol drinken?

  Elektronica
  Om dat allemaal mogelijk te maken, bevatten de ijsklontjes aardig wat elektronica. Zo zit er een LED, een batterij, een versnellingsmeter en een zender en ontvanger voor infrarode data in. De elektronica kan in water worden gestopt en vervolgens in de diepvries worden geplaatst, waardoor deze in een ijsklontje belandt. Het resultaat? Lichtgevende ijsklontjes die uw alcoholconsumptie in de gaten houden.

  Rood
  Om het allemaal extra feestelijk (en aantrekkelijk te maken) reageren de ijsklontjes op geluiden in hun omgeving. Het lichtje flikkert namelijk mee op de beat van de muziek. De versnellingsmeter houdt bij hoe vaak u een slokje neemt en door de tijd tussen de slokjes door, bij te houden, kunnen de ijsklontjes een goed beeld krijgen van hoe dronken u bent. Als u in dertig minuten tijd drie drankjes achterover slaat, wordt het ijsklontje bijvoorbeeld rood en weet u: ik moet het ietsje rustiger aan doen.

  Dand heeft zijn ijsklontjes natuurlijk tijdens een volgend feestje direct aan een test onderworpen. En zowel de ijsklontjes als hijzelf hebben die test prima doorstaan. Het feestje was leuk en eindigde dit keer niet in het ziekenhuis.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd