Europa warmt op en dat lijkt goed nieuws te zijn voor de lichtgekleurde vlinders en echte libellen. Ze veroveren Europa in een rap tempo, terwijl de donkere insecten naar de koudere gebieden worden gedwongen.
Dat stellen onderzoekers in het blad Nature Communications. “We weten nu dat vlinders en echte libellen met een lichtere kleur het beter doen in een warmere wereld,” stelt onderzoeker Carsten Rahbek.
Absorberen en reflecteren
Donkergekleurde insecten absorberen meer zonlicht dan lichtgekleurde insecten en zijn doorgaans in de koelere gebieden te vinden. De lichtgekleurde insecten reflecteren meer zonlicht en doen het beter in warmere gebieden. Nu Europa opwarmt, lijken de lichtgekleurde vlinders en libellen in het voordeel te zijn. Ze breiden hun leefgebied naar het noorden uit. Zo zijn echte libellen die normaliter in het warme Middellandse Zeegebied te vinden zijn, inmiddels al gespot in Duitsland en Groot-Brittannië. “We demonstreren dat klimaatverandering niet alleen in de toekomst gaan bepalen waar soorten leven, maar dat de natuur en ecosystemen op dit moment al aan het veranderen zijn.”
Het onderzoek
De onderzoekers bestudeerden 366 soorten vlinders en 107 soorten echte libellen. Ze ontdekten dat de soorten die een lichtere kleur hebben het warmere zuiden domineren, terwijl de donkere insecten in het koudere noorden heersen. Om te achterhalen of de opwarming van de aarde daar iets aan veranderd had, keken de onderzoekers naar hoe de verschillende soorten zich tussen 1988 en 2006 over Europa verspreid hadden. Ze ontdekten dat de insecten in Europa doorgaans lichter werden en dat de donkere insecten zich verplaatsten naar de westelijke delen van Europa, de Alpen en de Balkan.
Eerder onderzoek suggereerde al dat klimaatverandering invloed heeft op de verspreiding van soorten. Maar nu is daar ook direct bewijs voor gevonden. “We tonen voor twee grote groepen binnen de insecten aan dat er een direct verband is tussen het klimaat en de kleur van het insect en dat dat invloed heeft op hun geografische verspreiding,” concludeert Rahbek.