Licht verergert migraine

 GEZONDHEID  Uit een nieuw onderzoek blijkt dat licht migraine kan verergeren. De oorzaak ligt bij een groep cellen in het netvlies. Wetenschappers ontdekten het verband toen ze probeerden uit te vogelen waarom sommige slechtziende mensen die leiden aan migraine gevoelig zijn voor licht (fotofobie).

Voor het onderzoek werd een groep slechtzienden blootgesteld aan extreem licht. De deelnemers aan het onderzoek kregen last van pijn, vooral wanneer ze werden blootgesteld aan blauw of grijs licht. Een groep blinde mensen had geen last van versterkte hoofdpijn. Simpelweg omdat zij geen licht zien. “De optische zenuwen sturen geen lichtsignalen naar de hersenen en dus wordt het migraine-effect niet versterkt”, vertelt auteur Rami Burstein.

Het helpt niet als de personen direct naar een donkere kamer gaan, omdat de cellen in de hersenen nog even ‘aan’ blijven als de lichtsignalen stoppen. “De hoofdpijn versterkt in het donker zelfs nog twintig tot dertig minuten”, vult Burstein aan.

Er is hoop voor migrainepatiënten. Wetenschappers hopen met een medicijn te komen dat bepaalde zenuwbanen blokkeert. Hierdoor kunnen migrainepatiënten licht verdragen zonder daardoor nog meer pijn te lijden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd