Licht verandert CO2 in CO

Wetenschappers zijn erin geslaagd om CO2 met behulp van zichtbaar licht in CO (koolstofmonoxide) te veranderen. De ontdekking opent deuren. Want wat als er een organisme is of gecreëerd kan worden dat ditzelfde doet? Dan kan broeikasgas nuttig worden.

De ontdekking toont aan dat het mogelijk is om een overvloedige samenstelling zoals CO2 om te zetten in een commercieel gezien nuttige samenstelling. En dat zonder dat er veel energie verbruikt wordt. Bovendien is de methode nog niet eens zo heel vreemd: veel organismen doen iets soortgelijks.

“Dit is de eerste stap: laten zien dat het kan en jezelf inbeelden dat microben iets soortgelijks doen,” vertelt onderzoeker Steve Ragsdale. “Ik weet niet of er een organisme is dat lichtenergie gebruikt om CO2 om te zetten tot koolstofmonoxide, maar ik kan me voorstellen dat we een organisme dat dat kan doen, kunnen vinden of eentje genetisch kunnen programmeren om het te doen.”

De onderzoekers gebruikten met een enzym gewijzigde titaan oxide om ervoor te zorgen dat de elektronen in CO2 gespannen raakten en naar de enzymen wilden opspringen. Een fotosensitizer (lichtgevoelig deeltje) bindt zich aan de titaan oxide en zorgt ervoor dat zichtbaar licht het karwei kan klaren. Omdat het enzym veel krachtiger is dan andere katalysatoren, kan het opnieuw en opnieuw gebruikt worden. “We hebben gezocht naar een manier die lijkt op de manier waarop de natuur het doet, dat is efficiënter.”

Het product dat uit het hele proces komt rollen: koolstofmonoxide is een geliefd chemisch stofje dat in andere processen gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld om elektriciteit of waterstof te vormen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd