Licht én duisternis triomferen op nieuwe foto van Hubble

nevel

Ruimtetelescoop heeft een adembenemende foto gemaakt van een zogenoemd jong stellair object – oftewel: een piepjonge ster. – en zijn omgeving. De foto brengt prachtig in beeld hoe jonge sterren licht in de duisternis kunnen brengen.

Op de bovenste helft van de foto zien we een jong stellair object dat de weinig poëtische naam SSTC2D J033038.2+303212 heeft gekregen. De jonge ster bevindt zich nog in zijn kinderjaren en wordt omringd door een heldere materiaalschijf. Wij kijken op deze foto tegen de rand van die schijf aan.

Misschien nog wel indrukwekkender is echter het verschijnsel linksonder op de foto. We zien iets wat lijkt op een kolkende gaswolk waar een rookpluim aan lijkt te ontsnappen. De heldere wolk is een zogenoemde reflectienevel: een wolk van interstellair gas dat het licht van sterren reflecteert. In deze reflectienevel – [B77] 63 genaamd – bevinden zich een aantal zeer heldere sterren. Die heldere sterren zorgen ervoor dat het gas dat ze omringt oplicht en deze kenmerkende vorm krijgt.

De donkere ‘rookpluim’ die aan [B77] 63 lijkt te ontsnappen is in werkelijkheid een absorptienevel. Dit zijn wolken die bestaan uit donker materiaal en zo’n grote dichtheid hebben dat ze de ruimte die achter ze ligt totaal aan het zicht onttrekken.

Bronmateriaal

"Light and dark" - Spacetelescope.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door ESA / Hubble / NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd