Lichaamslengte verraadt dat farao’s incest bedreven

  toetanchamon

  Wetenschappers hebben fysiek bewijs gevonden voor het feit dat farao’s regelmatig samen met (nabije) familieleden kinderen op de wereld zetten. De lichaamslengte van de farao’s blijkt dat te verraden.

  Een broer die trouwde met zijn zus. Of een neef die een nicht ten huwelijk nam. Voor de farao’s die over het oude Egypte heersten, was het heel normaal, zo weten we uit diverse historische bronnen. Maar onderzoekers zouden graag nog een tweede bewijsstuk voor het incestueuze bestaan van de farao’s aanvoeren. Ze willen fysiek bewijs.

  Lichaamslengte
  En het lijkt erop dat ze dat nu gevonden hebben. Zwitserse onderzoekers bestudeerden 259 Egyptische mummies. Alle 259 oude Egyptenaren waren volwassen toen ze overleden. De onderzoekers waren met name geïnteresseerd in de lichaamslengte van de mummies. Er werd daarbij niet alleen gekeken naar de totale lichaamslengte van de mummies, maar ook naar de lengte van specifieke botten in het lichaam. Vervolgens vergeleken de onderzoekers de lichaamslengte van leden van de koninklijke familie met de lichaamslengte van de gewone oude Egyptenaren.

  Op de foto

  Ook de beroemde Toetanchamon – die op de foto bovenaan dit artikel door Howard Carter bestudeerd wordt – was het resultaat van incest. De vader van Toetanchamon trouwde met zijn eigen zus, wiens naam nog altijd onbekend is.

  Bewijs voor incest
  “Mannen die deel uitmaakten van de koninklijke familie waren langer dan mannen in de algemene oude Egyptische populatie,” zo schrijven de onderzoekers in het blad American Journal of Physical Anthropology. “Terwijl de vrouwen die tot de koninklijke familie behoorden korter waren dan vrouwen in de algemene populatie.” Verder blijkt de variatie in lichaamslengte van de leden van de koninklijke familie veel kleiner te zijn dan de variatie in lichaamslengte van de ‘gewone’ Egyptenaar. “Dit voorziet ons van bewijs voor incest: het resultaat van huwelijken tussen bloedverwanten.”

  Niet alleen de lichaamslengte van de farao’s kan bewijzen dat de koninklijke familie van het oude Egypte aan incest deed. Ook genetisch onderzoek is heel geschikt om dat aan te tonen. De meeste onderzoekers vinden dat echter ethisch onverantwoord. Het zou namelijk betekenen dat er weefsel van de mummies moet worden verzameld en vernietigd. “De minder ingrijpende aanpak van het bestuderen van de lichaamslengte is dus de meest betrouwbare methode wanneer we met fysiek bewijs willen vaststellen dat huwelijken tussen broers en zussen werden gesloten.”

  Bronmateriaal

  "Body height of mummified pharaohs supports historical suggestions of sibling marriages" - American Journal of Physical Anthropology
  De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van Wikimedia Commons.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd