LHC op koers

Optimisme in het kamp van de Europese organisatie voor nucleair onderzoek (CERN). Hun deeltjesversneller lijkt na enkele gewaagde experimenten klaar te zijn voor het echte werk: zoeken naar antwoorden op grote vragen. Dat gaat dus goed. Bijna te goed om waar te zijn…

“We kunnen nu overwegen om ons bezig te gaan houden met andere dimensies, de snaartheorie en bepaalde deeltjes,” vertelt onderzoeker Oliver Buchmueller. Ontdekkingen op deze gebieden zouden het ultieme doel – het vinden van het mysterieuze Higgs-deeltje – aanvullen.

Het Higgs-deeltje speelt een cruciale rol in de deeltjesfysica, maar is nog nooit direct waargenomen. De grote vraag is dan ook: bestaat het wel?
De snaartheorie gaat ervan uit dat het heelal uit kleine kettinkjes van materie bestaat. Deze vibreren en vormen zo afhankelijk van hun lengte verschillende deeltjes.

Het gaat dus goed met de Large Hadron Collider. Maar voorzichtigheid is geboden, zo waarschuwt CERN-directeur Steve Myers. “We moeten de machine goed in de gaten houden zodat deze veilig is. Het laatste wat we willen is de machine stilleggen.”

De LHC heeft in het verleden menige tegenslag te verwerken gekregen; de machine werd al verschillende malen lang stilgelegd, omdat er technische problemen waren. Vaststaat dat de deeltjesversneller eind 2011 voor een jaar stil komt te leggen. Er moet dan gewerkt worden aan fouten in de constructie.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd