Levensechte robotvis ontworpen

  Een Italiaanse wetenschapper ontwierp een robotvis die zo levensecht is, dat scholen vissen de creatie volgen. Maurizio Porfiri, een assistent-professor aan het Polytechnische Instituut van de Universiteit van New York, hoopt dat zijn robotvis ook een commerciële kant heeft.

  Porfiri wil met zijn robotvis ervoor zorgen dat andere vissen uit de buurt blijven van turbines van waterkrachtcentrales. Maar zijn uitvinding kan ook winstgevend zijn voor bijvoorbeeld de commerciële visvangst, al is Porfiri daarin niet erg geïnteresseerd.

  De robot bestaat uit een elektrisch geleidend polymeer, dat door de toevoer van lichte spanning buigt. Deze ‘mechanische spieren’ zorgen ervoor dat de robotvis levensechte bewegingen maakt en zodoende een echt exemplaar kan imiteren. De vis wordt aangedreven door een batterij, maar Porfiri wil in de toekomst elektromagnetische golven gebruiken.

  De robotvis kreeg het gedragsalgoritme van een dominante vis. Onderzoek wees al uit dat zulke type vissen meer met hun staart bewegen en in cirkels rond scholen vis zwemmen, om vervolgens de school voor te gaan en elders naartoe te brengen.

  Maar Porfiri wil het niet bij vissen alleen houden. Het is de bedoeling dat er ooit ook een vliegend exemplaar wordt gemaakt, zodat deze zwermen vogels naar nieuwe overwinteringsgebieden kan leiden. Dit is erg handig als hun vaste stek door bijvoorbeeld ontbossing is verdwenen.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd