Leven op Titan?

 ASTRONOMIE  Nadat gisteren al bekend werd dat er héél lang geleden misschien wel bacteriën op Mars huisden, kan ook Titan niet achterblijven, natuurlijk. De meren met methaan en ethaan op de noordpool van de maan wijzen erop dat leven hier de mogelijkheid heeft gehad om zich te ontwikkelen.

Maandag was op Scientias in het artikel ‘Methaanzee-mysterie Titan opgelost‘ al te lezen dat het noordelijke deel van Titan in vergelijking met het zuiden veel meer methaan- en ethaanzeeën herbergt. De reden? De elliptische baan van moederplaneet Saturnus. Diezelfde baan lijkt nu ook leven op Titan mogelijk te maken.

Lang werd gedacht dat de meren door de draaiing van Titan en Saturnus hooguit enkele duizenden jaren de tijd hadden om als voedingsbodem voor leven te dienen. Uit dit onderzoek blijkt nu dat het leven – dankzij de draaiing van Titan – meer tijd heeft gehad om te ontstaan: wellicht enkele tienduizenden jaren. Dit is nog relatief kort om leven te genereren, maar onderzoekers gaan ervan uit dat het voldoende is, omdat de ontstane organismen zich na die tijd wel kunnen aanpassen aan de door de draaiing veranderende levensomstandigheden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd