Leven mogelijk rond dode hydrothermale bron

Wanneer een hydrothermale bron ‘sterft’, neemt deze lang niet al het leven in zijn ondergang mee, zo blijkt.

Voor veel organismen is het goed toeven rond een hydrothermale bron. Zo gedijen microben prima in de hitte en tussen de vele voedingsstoffen die de bron naar boven spuwt. Maar een hydrothermale bron heeft ook het eeuwige leven niet…

Dun
Een hydrothermale bron ontstaat doordat de zeebodem op een bepaalde plaats dun wordt. Heet magma warmt het water op en dat water borrelt naar boven. Dit water kan soms wel 400 graden Celsius zijn. Maar na een tijdje schuiven de aardplaten weer verder en verliest de hydrothermale bron zijn hitte. Wat overblijft is kou. Lang dachten onderzoekers dat daarmee ook het leven week. Maar nieuw onderzoek laat iets heel anders zien. Het leven verdwijnt wel, maar wordt vervangen door nieuw leven.

WIST U DAT…

…onlangs nabij een hydrothermale bron nog diverse nieuwe soorten zijn ontdekt?

Vervangen
De bacteriën die rondom een hydrothermale bron leven, moeten het hebben van vloeibaar methaan en zwavel. Wanneer de hydrothermale bron koud wordt, verdwijnt dit. Net als de bacteriën. Maar er komen andere bacteriën voor in de plaats. Namelijk: microben die leven van het ijzer en zwavel waar de hydrothermale bron zelf uit bestaat.

Bijzonder
Het is een bijzondere vondst, zo is in mBio te lezen. Opvolging komt in de natuur wel vaker voor. Denk aan bomen die na een bosbrand plaatsmaken voor andere bomen. Maar opvolging onder bacteriën is wat zeldzamer.

Wetenschappers doen op het moment veelvuldig onderzoek naar hydrothermale bronnen. De bronnen kunnen ons namelijk meer vertellen over leven in extreme omstandigheden. En dat is informatie waar ook astrobiologen baat bij hebben. Het meeste onderzoek richt zich dan ook op actieve hydrothermale bronnen. Zelden wordt er onderzoek gedaan naar dode bronnen.

Bronmateriaal

"Life Discovered on Dead Sea Vents" - USC.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NOAA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd