Leven in zee is in 40 jaar tijd gehalveerd

tonijn

De populaties zoogdieren, vogels, vissen en reptielen die in de zee leven, zijn sinds 1970 49% kleiner geworden.

De zeedieren die afhankelijk zijn van voedsel hebben het zwaar. Zo zijn de populaties tonijn, bonito’s en makreel 74% afgenomen. Dit is te lezen in het Living Blue Planet Report van het Wereld Natuur Fonds.

Waar komt dit door? De onderzoekers noemen klimaatverandering als één van de grootste oorzaken van de afname van leven in zee. Een andere grote oorzaak is overbevissing.

“We hebben dit rapport gepubliceerd, omdat dit een duidelijk beeld geeft van de huidige situatie van de oceaan”, zegt directeur Marco Lambertini van het Wereld Natuur Fonds. “In een korte tijd hebben wij mensen veel schade aangericht door vissen sneller te vangen dan dat zij zich kunnen voortplanten, terwijl we ook nog eens de kraamkamers vernietigen. Dit moet anders!”

Omvangrijk onderzoek
De onderzoekers volgden 5.829 populaties van 1.234 verschillende soorten. Hierdoor is dit onderzoek omvangrijker dan eerdere onderzoeken.

“Als een populatie wegvalt, dan zullen mensen een belangrijke voedselbron verliezen en daarnaast brengt het schade toe aan de economie”, vervolgt Lambertini. “Overbevissing en klimaatverandering hebben gevolgen voor de hele bevolking. Dit geldt vooral voor arme gemeenschappen, die afhankelijk zijn van de zee.”

Veerkrachtig
Gelukkig is het leven in zee veerkrachtig en is herstel mogelijk. Lambertini: “Maar dan moeten we oceanen wel helpen en de schade goedmaken nu het nog kan.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd