Van jongs af aan denk je na over wat je wilt worden, je gaat naar school, studeren, om uiteindelijk op zoek te gaan naar die uitermate bevredigende baan. Maar wat blijkt nu? Je kunt beter op zoek gaan naar wat je gelukkig maakt. Dan volgt die leuke baan vanzelf.
Met andere woorden: persoonlijk geluk leidt tot een bevredigend werkleven en niet andersom. Dat druist in tegen het conventionele idee dat werktevredenheid juist een sterke invloed heeft op je levensgeluk. En het maakt de balans tussen werk en privé volgens de onderzoekers nog belangrijker. Want van heel veel werken word je dus niet gelukkig.
De rest van je leven is belangrijker
Tot die conclusie komen Amerikaanse, Duitse en Australische wetenschappers na analyse van gegevens van meer dan 160.000 mensen uit verschillende internationale studies. Werktevredenheid en levensgeluk zijn overigens wel met elkaar verweven en in de loop der tijd verschuift de balans ertussen.
Zo bleek dat mensen met een hogere levenstevredenheid, die dus gelukkiger zijn dan gemiddeld, een derde meer kans hebben om na verloop van tijd ook meer werktevredenheid te ervaren. Andersom gebeurt er ook wel wat: heb je leuk werk dan heeft dat een positief effect op hoe gelukkig je bent, maar dat verband is veel zwakker. Het neemt bovendien na enige tijd af.
Investeren in welzijn
Het onderzoek benadrukt daarmee de cruciale rol van levensgeluk en welzijn bij professionele ambities, legt hoofdonderzoeker Christopher Wiese van het Georgia Institute of Technology uit. “Organisaties die zich alleen richten op werktevredenheid missen mogelijk een fundamenteel onderdeel van het geluk van werknemers”, zegt hij. “Door prioriteit te geven aan algemeen welzijn – inclusief ondersteuning van de geestelijke gezondheid, initiatieven om werk en privé in balans te houden en persoonlijke ontwikkeling – kunnen organisaties een meer betrokken en tevreden personeelsbestand bevorderen.”
Professor Christian Dormann van de Johannes Gutenberg-Universiteit Mainz, vult aan dat psychologen lang hebben aangenomen dat werktevredenheid de drijvende kracht is achter algeheel geluk. “Ons onderzoek toont echter aan dat het tegenovergestelde effect sterker is”, vertelt Dormann. “Als werkgevers de tevredenheid op hun werk echt willen verbeteren, moeten ze investeren in het welzijn van hun werknemers in bredere zin.”
Meer vrije tijd
De studie biedt een overtuigend pleidooi voor een meer menselijke benadering van werk. “Als werknemers gelukkig zijn in hun privéleven, brengen ze die positiviteit mee naar het werk. Het is een cyclus die organisaties zelf kunnen verbeteren.”
Daar hebben de onderzoekers ook wel enkele tips voor, die eigenlijk allemaal neerkomen op ‘meer vrije tijd’. Ze stellen bijvoorbeeld voor om flexibelere uren in te stellen, mogelijkheden voor persoonlijke groei aan te bieden die niet werkgerelateerd zijn, een werkcultuur te bevorderen die vrije tijd waardeert en psychische gezondheidsprogramma’s te stimuleren om mensen gelukkiger te maken.
Dit zijn allemaal maatregelen die werkgevers kunnen nemen, maar als werknemer kun je zelf natuurlijk ook wat doen. Om te beginnen: knoop goed in je oren dat werk veel minder belangrijk is voor een gelukkig leven dan je misschien denkt. En handel ernaar: zorg dat je genoeg tijd hebt voor familie, vrienden en al wat je verder leuk vindt.